Türkiye

Davutoğlu'ndan Patriot yanıtı

Türkiye'ye yerleştirilecek bataryaları tehdit olarak gören İran'a seslenen Dışişleri Bakanı, Tahran'dan öncelikle Suriye'ye 'dur' demesini istedi.

Konular: İran, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Tedbir almak hakkımız'

'Şam'a meaj versinler'

'Kışkırtıcı değil'

Patriot füzeleri

patriotlar kamuoyunda, 1991 yılında patlak veren körfez savaşı sırasında irak’ın scud füzelerine karşı sıkça kullanılmasıyla duyuldu. tam güdümlü olarak tasarlanmış olan patriotlar, hem uçaklara, hem de saldırı amaçlı füzelere karşı kullanılabiliyor. mobil ve sabit ekipmanlardan fırlatılabilen füzeler türkiye’ye, 1999'da irak'ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgeye ilişkin endişeler nedeniyle abd, 1991 ve 2003'te irak'ta yaşanan savaşlar sırasında ise nato tarafından yerleştirilmişti. 

iran'dan gelen türkiye'ye konuşlandırılacak patriot füze sisteminin savaşa yol açabileceği açıklamasına yanıt veren türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, tahran'ın ankara'dan önce şam rejimine net mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

türkiye’nin başkenti ankara’da kosova dışişleri bakanı enver hoca ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen davutoğlu, tahran yönetiminden gelen tepkileri değerlendirdi. gazetecilerin sorusu üzerine konuşan davutoğlu, suriye'den gelebilecek muhtemel saldırılar için nato tarafından konuşlandırılacak patriot füze sisteminin tamamen savunma amaçlı olduğunu bir kez daha vurguladı ve ankara yönetiminin topraklarını korumak için her türlü tedbir alma hakkının tartışılamayacağını aktardı.

davutoğlu, “bizim iran'dan beklentimiz, savunma nitelikli olan böyle bir sistemin gelmesi konusunda açıklamalar yapmak değil, suriye rejimine çok açık ve net mesaj vererek suriye'deki zulmün durmasını temin etmek üzere etki gücünü kullanmasıdır” dedi.

tahran yönetiminden geçmişte türkiye’ye karşı birçok kez sınır ihlalleri yapan ve halkına karşı hava saldırıları düzenleyen suriye’ye ‘dur’ demesini isteyen davutoğlu, “iran'ın artık suriye rejimine dönük olarak bu net mesajları vermesinin vakti gelmiştir” ifadesini kullandı.

peş peşe tepkiler

iran, nato'nun türkiye sınırları içerisine patriot sistemi yerleştirmeyi kabul etmesiyle birlikte söz konusu hamleye tepki gösteriyor. 

pazartesi günü konuşan iran dışişleri bakanı ali ekber salihi, hayata geçecek projeyi, hesap edilmeyen sonuçlar doğurabilecek 'provokatif' bir eylem olarak nitelemişti.

iran genelkurmay başkanı general hasan firuzbadi ise, 15 aralık’ta yaptığı açıklamada "füzeler dünya savaşına zemin hazırlar" demişti.

iran öğrenci haber ajansı'nın aktardığı açıklamaya göre, cumartesi günü konuşan genelkurmay başkanı, "her bir patriot, dünya haritası üzerinde siyah bir leke olarak kalacaktır. yaptıkları dünya savaşı hazırlığı, tüm insanlık için olduğu kadar avrupa kıtası için de büyük tehlike arzediyor" ifadelerini kullanmıştı.

abd, almanya ve hollanda'dan gönderilecek altı patriot sistemi, türkiye'ye yerleştirilecek ve 900 kilometrelik suriye sınırını koruyacak. füze bataryalarıyla birlikte söz konusu ülkelerden askerler türkiye'ye gelecek ve nato komutasında görev yapacak.

ankara yönetiminin patriot talebinin ardından, 50 kişilik nato heyeti 28 kasım'da malatya’ya ve diyarbakır'a giderek füzelerin konuşlandırılmasının planlandığı yerlerde incelemeler yapmıştı. nato ise belçika’nın başkenti brüksel'de 5 aralık'ta yapılan dışişleri bakanları toplantısında, türkiye'nin suriye sınırına patriot hava savunma sistemi kurulması talebine onay vermişti.

tahran ve ankara yönetimleri, suriye'de mart 2011'den bu yana devam eden ayaklanma karşısında farklı politikalar izliyor. devlet başkanı beşşar esed'in yanında yer alan iran, daha önce de türkiye'nin doğusundaki malatya'ya kurulacak nato radar üssüne tepki göstermişti.
 
iran cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad'ın radar üssünün israil'i korumak üzere planlandığını ekim 2011'de açıklamasından bir ay sonra konuşan iran hava kuvvetleri komutanı, abd ve israil'in saldırısına uğramaları halinde ilk olarak malatya kürecik'teki füze rampalarını hedef alacaklarını ilan etmişti.
 
isyan türkiye'yi etkiledi

ekim ayında türkiye'nin güneydoğusundaki şanlıurfa kentinin akçakale ilçesine düşen bir top mermisi beş kişiyi öldürmüş ve türk silahlı kuvvetleri çeşitli kereler suriye’deki hedefleri top ateşiyle vurarak misilleme yapmıştı.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında  silahlı mücadeleye dönüşmüştü. dönüşmüştü.

ülkedeki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti.

daha önce de kullanıldı

patriotlar kamuoyunda, 1991 yılında patlak veren körfez savaşı sırasında irak’ın scud füzelerine karşı sıkça kullanılmasıyla duyuldu. tam güdümlü olarak tasarlanmış olan patriotlar, hem uçaklara, hem de saldırı amaçlı füzelere karşı kullanılabiliyor.

nato üyeleri arasında abd ve almanya ile birlikte patriot füze savunma sistemine sahip bir diğer ülke olan hollanda, 1991 yılındaki körfez savaşı ile 2003 yılında irak'ın abd liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından işgali sırasında türkiye'ye bu füzeleri göndermişti

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;