Suriye'de iç savaş
Davutoğlu'ndan Suriye uçağı açıklaması
Dışişleri Bakanı, düşürülen Suriye uçağı ile ilgili "Ne gibi bir gerekçenin ardına sığınmış olursa olsun, her türlü ihlâl mukabelesini görür" dedi.
Haberin Öne Çıkanları
Davutoğlu'ndan açıklama
Süleymanşah'ta tedbir alındı
Davutoğlu: "Vatana ihanet"

suriye’ye ait bir uçağın türkiye sınırını ihlâl ettiği gerekçesiyle türkiye’ye ait f-16’lar tarafından düşürülmesinin ardından türk dışişleri bakanı ahmet davutoğlu bir açıklama yaptı. davutoğlu konuyu genelkurmay başkanı, içişleri bakanı ve milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı ile değerlendirdiklerini söyledi:
“olayın seyri çok açıktır. açık bir ifadeyle dile getirmek isterim ki suriye uçağı sınırımızı 1 km ihlal etmiştir, bu konuda elimizde çok güçlü deliller var. türkiye cumhuriyeti devleti sınırlarını, havadan veya karadan yapılacak ihlallere karşı koruyacak kadar güçlü bir devlettir. biz her zaman barıştan yana olduk, devletin caydırıcı gücü barışın teminatıdır, bu caydırıcı gücü kimsenin test etmemesi gerekir."
davutoğlu, 23 mart pazar akşamı birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-moon ve nato genel sekreteri anders fogh rasmussen ile konuşarak ihlâlle ilgili kapsamlı izahatlerde bulunduğunu; nato ve bm genel kurulu’na bir mektupla gerekli dokümanları gönderdiğini söyledi:
“bize açık desteklerini ifade ettiler. temas halinde olmaya devam edeceğiz. ümit ederim bir daha kimse bu cürete kalkışmaz. barış kararlılık gerektirir, bu konudaki kararlılığımızdan kimsenin tereddütü olmamalıdır. angajman kuralları çok açık bir şekilde suriye rejimine ve uluslararası kamuoyuna duyurulmuştur."
“seçim manevrası gibi göstermek vatana ihanettir”
bazı basın yayın organlarında dile getirilen ‘olayın seçim öncesine denk getirilmesi’ ile ilgili bir soruya davutoğlu “bu ifadeler hiçbir şekilde kabul edilemez” diyerek yanıt verdi:
“suriye hava kuvvetleri'ne ‘gelin bizim sınırımızı ihlal edin’ diye davetiye mi çıkarmış hükümetimiz? bunlar ciddi devlet anlayışıyla bağdaşmaz. türkiye cumhuriyeti sınırları bütün vatandaşların sınırı ve onurudur. tsk bu onuru korumuştur, tekrar olursa tekrar koruyacaktır. ne gibi bir gerekçenin arkasına sığınmış olursa olsun her türlü ihlâl mukabelesini görür."
“bunu bir seçim manevrası gibi yansıtmaya çalışmak ciddiyetsizliktir, hiçbir şekilde mazur göstermek mümkün değildir. bu basiretsizlik ve art niyetliliktir, biraz daha ileri gidersem bu vatana sadakatle bağdaştırılamaz, ihanettir."
“süleyman şah için gerekli tedbirler alındı”
türkiye’nin sınırları dışındaki tek türk toprağı olan ve suriye sınırları içerisinde bulunan süleyman şah türbesinin bulunduğu köy de 13 mart’ta muhalif irak şam islam devleti'nin (işid eline geçmişti. işid, 22 mart cumartesi günü türbeyi koruyan türk askerleri üç gün içinde çekilmezse saldırı yapacağını duyurdu. davutoğlu bu konuyla ilgili olarak da “durum şu anda orada stabil, ancak biz herhangi bir gelişme olabilecekmiş gibi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi:
“bu konuda tehditler oluşmaya başladığı gün açıklama yaptım. süleymanşah ile ilgili sürekli bir kriz masası var. süleymanşah türbesinin bulunduğu alan türkiye cumhuriyeti’nin toprağıdır. bu alana yapılacak bir müdahalenin türkiye’nin doğrudan sınırına yapılacak bir müdahale olacağı konusunda bildirimde bulunduk."
“son dönemde türbe etrafında çıkan güvenlik tehdidiyle ilgili tsk ve tüm birimlerimiz gerekli tedbirleri almıştır. her an her türlü riskle karşı karşıya kalabilir, olabilecek bütün senaryolara hazırlıklı olmak şarttır. türk topraklarına söz konusu olabilecek bir müdahale cevabını görür. oradaki mehmetçiğimizin güvenliği bizim için 75 milyon vatandaşımızın güvenliğidir.”
kaynak: al jazeera
Yorumlar