De Mistura Suriye'de çözüm için 5 ülkeyi işaret etti | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

Suriye'de iç savaş

De Mistura Suriye'de çözüm için 5 ülkeyi işaret etti

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, "Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve ABD dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan Suriye'de çözüm üretmek için yeterli kritik yoğunluk sağlanamayacak" dedi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
2014 Suriye iç savaşının en kanlı yılı oldu, geçen yıl en az 76 bin insan hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı en az 220 bin. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler suriye özel temsilcisi staffan de mistura, avrupa parlamentosu dışişleri komisyonu'nda konuştu. "türkiye, iran, suudi arabistan, rusya ve abd dahil olmadan, bir formülün parçası olmadan suriye'de çözüm üretmek için yeteri kritik yoğunluk sağlanamayacak" dedi.

suriye'de çözüme ulaşmanın imkansız bir misyon olarak göründüğünü fakat pes etmeyeceğini belirten de mistura avrupa birliği'nden halep'te çatışmaların dondurulması planına destek istedi.

de mistura, uluslararası toplumun suriye'de çatışmaların azaltılması, insani yardımların artırılması ve siyasi diyaloğun teşviki olmak üzere üç öncelik üzerinde çaba göstermesi gerektiğini belirterek "halep'i seçtik çünkü burası suriye'de olan her şeyin adeta bir kokteyli ve tamamen tahrip edilmemiş son büyük şehir" dedi.

halep'in üçte ikisinin rejim ve üçte birinin nusra cephesi dahil farklı muhalif gruplarca kontrol edildiğini ve işid'in (daeş) kente 20 kilometre mesafede bulunduğunu anlatan de mistura, şehrin tamamen rejimin ya da işid'in eline geçmesi halinde yüzbinlerce yeni sığınmacı beklenmesi gerektiğini söyledi.

"halep'te (çatışmaları) dondurmaktan bahsediyoruz. bir taraf ağır varil bombalarını ve havadan bombalamayı durduracak ve diğer taraf roket ve havan atışlarını kesecek" diyen staffan de mistura, bu planın halep'te başarıyla hayata geçirilmesi halinde ülkenin geri kalanında da uygulanması için herkesten baskı geleceğini ve değişim dalgasının başlayacağını ifade etti.

de mistura, suriye'de nüfusun yarısının yaşadığı bölgeyi kontrol eden rejimi yok sayamayacaklarını ve halep'te çatışmaların dondurulması planını esed yönetimiyle müzakere ettiklerini fakat işid ile müzakerelerin olmayacağını sözlerine ekledi.

ekim ayında teklif sunmuştu

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura, ekim ayında suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: halep’ten başlayarak başka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuş bölgeler” (freeze zones). planı de mistura ile şam'da görüşen suriye devlet başkanı beşşar esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya değer' bulduğunu açıkladı.

plan, hem rejim hem de muhaliflerin halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. de mistura, dondurulmuş bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir başlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;