Kürt sorunu

Demirtaş: Fransa'nın Uluderesi

BDP Eşbaşkanı, Paris'te suikast sonucu öldürülen üç PKK'lının ölümünden istihbaratını sorumlu tuttu.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Cenazeler teslim edilecek

Gösteri düzenlenecek

Fransız polisi, üç kadının başlarına birden fazla el ateş edilerek öldürüldüğünü açıkladı. [AA]

pkk’nın kurucu üyelerinden sakine cansız, kürdistan ulusal kongresi paris temsilcisi fidan doğan ve leyla söylemez’in fransa'nın başkenti paris’teki kürdistan enformasyon bürosu'nda suikast sonucu öldürülmesinin yankıları sürüyor. 

olayın ardından paris'e giden barış ve demokrasi partisi'nin (bdp) eşbaşkanları selahattin demirtaş ve gülten kışanak, fransa ve türkiye'ye seslendiler.

olaydan fransız istihbaratını sorumlu tutan demirtaş, olayı protesto etmek üzere ahmet kaya kürt kültür merkezi'nin önünde toplanan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "bu olay fransa'nın roboski'sidir (uludere). sorumluları önce türkiye, sonra da fransa'dır. bunu aydınlatmayan altında kalır" dedi.

"bu işi iç infaz diyerek karartmaya çalışanlara da seslenmek istiyorum" diyen demirtaş, "eğer fransız istihbaratı ve türk istihbaratı el ele verip bu olayı örtmek istiyorlarsa ve bu işi iç infazdı, hesaplaşmaydı diyerek kapatmak istiyorlarsa yarın milyonlarla alanlara çıkarak, kürt halkı şehitlerine sahip çıkarak, iç sahiplenmenin nasıl olacağını göstererek cevap vereceklerdir" şeklinde konuştu.

fransız hükümeti ile görüşeceklerini söyleyen demirtaş, "onlara bu işi çözmelerini aksi takdirde kendilerinin de sorumlu olduğunu söyleyeceğiz" dedi.

gültan kışanak da, olayın faili meçhul bir cinayet olmadığını, paris’in varoşlarında kürtleri izleyip çocuklarına kadar istihbarat toplayan fransız istihbaratının 'bilgimiz yok' demeye hakkı olmadığını belirtti. cinayetlerden birinci şüphelinin türkiye, ikinci şüphelinin ise fransa olduğunu savunan kışanak, iki ülkenin de bu cinayetleri çözme yükümlülüğü olduğunu kaydetti.

bu arada fransa ve diğer avrupa ülkelerinde yaşayan pkk sempatizanları, sakine cansız, fidan doğan ve leyla söylemez'in öldürülmesini protesto etmek için cumartesi biraraya geliyor. kışanak ve demirtaş'ın da yürüyüşte yer alması bekleniyor.

otopsiler tamamlandı

paris'te infaz edilen pkk'nın kurucularından sakine cansız ile fidan doğan ve leyla söylemez'in otopsisi ise tamamlandı.

fransız polisi, üç kadının başlarına birden fazla el ateş edilerek öldürüldüğünü açıkladı. kadınlardan birinin başına dört, diğer ikisinin başına ise üçer kurşun sıkıldığını belirtildi.

cinayetlerin 18.00 ile 19.00 saatleri arasında işlendiği bulgusuna yer verilen otopsi raporuna göre saldırıda 7.65 mm çapında otomatik tabanca veya tabancalar kullanıldı.

polis, otopsi tamamlandıktan sonra cinayet sonucu öldürülen üç kadının ailelerini morga çağırdı. cansız, doğan ve söylemez'in cenazelerinin türkiye'ye gönderileceği belirtildi.

fransa'nın başkenti paris'te aralarında pkk'nın kurucularından sakine cansız'ın da bulunduğu üç kadın,çarşamba günü kürdistan enformasyon bürosu'nda başlarından vurulmuş şekilde bulunmuştu.

infaz edilenlerden fidan doğan kürdistan ulusal konseyi'nin paris temsilciliğini yürütüyordu. leyla söylemez de, pkk'lı genç bir aktivistti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;