Kürt sorunu

Demirtaş: İmralı'yla görüşme yok

BDP Eş Genel Başkanı, açlık grevleri sonrası beklenti oluşmasına rağmen, hükümetin Öcalan'la müzakereye niyetli olmadığını söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Aydar'dan mesaj

'Müzakereye hazırız'

'Umudumuz sürüyor'

Açlık grevleri süresince farklı kentlerde düzenlenen gösterilerde olaylar çıkmıştı. [AFP]

barış ve demokrasi partisi (bdp) eş genel başkanı selahattin demirtaş, türkiye'de hükümetin pkk lideri abdullah öcalan'la diyalog içerisinde olduğuna yönelik bilgilerin doğru olmadığını söyledi.   

diyarbakır'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan demirtaş, geçtiğimiz günlerde avrupa parlamentosu'nda düzenlenen 9. uluslararası kürt konferansı'nda pkk'nın çatı örgütlenmesi olan kck'nın yürütme konseyi üyesi zübeyir aydar'ın müzakereye hazır olduklarını söylediğini hatırlattı. 
 
öcalan'la görüşmenin olması halinde bunun kamuoyu tarafından bilineceğini belirten demirtaş, "şu an imralı'da diyalog yok. sadece tecrit var. bunun dışındaki açıklamalar spekülatiftir konuyu değiştirmeye yöneliktir. varsa böyle bir şey hükümet çıksın açıklama yapsın. bunun dışındaki hiçbir şeye inanmamak lazım" dedi.
 
açlık grevleri sonrası kamuoyunda öcalan'la müzakereler yapılması yönünde bir beklentinin oluştuğunu belirten demirtaş, başbakan recep tayyip erdoğan'ın ise diyalog zeminine geçmemek için bütün gerilim fırsatlarını kullandığını savundu.
 
demirtaş, partilerinin erdoğan ile altı yıl boyunca tek bir temasının bulunduğunu hatırlattı ve her şeye rağmen umutlu olduklarını söyledi.
 
öcalan'ın çağrısı bitirmişti
 
türkiye'de cezaevlerindeki pkk üyelerinin 12 eylül'de başlattığı açlık grevi eylemleri öcalan'la ankara arasındaki temasları yeniden gündeme getirmişti. pkk liderinin cezaevi koşullarının iyileştirilmesi, anadilde eğitim ve savunma hakkı talebiyle yapılan açlık grevi eylemlerinin, 68'inci gününde, bizzat öcalan'ın çağrısı ile sona ermesi, gözleri yeniden imralı'ya çevirmişti. 
 
eylemlerin sona ermesinin ardından adalet bakanı sadullah ergin, ihtiyaç durumunda devletin ilgili birimlerinin öcalan'la görüştüğünü söylemişti.
 
sorunun diyalog yoluyla çözümü için devletin imralı'yla görüştüğünü ise ilk kez eylül 2010'da resmen başbakan erdoğan açıklamıştı.  
 
2011 yılında internet ortamında yayımlanan bir ses kaydıyla ise bizzat erdoğan'ın görevlendirdiği milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan ve ekibinin, pkk yöneticileriyle norveç'in başkenti oslo'da bir araya geldiği ortaya çıkmıştı. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;