Ekonomi
Demiryolları özel kesime açılacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, 2015 yılında demiryollarının serbestleşeceğini, yüzde 92’si yenilenen hatlarla özel kesime açılacağını söyledi.

ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan, "demiryollarını serbestleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. 2015 yılında demiryolu sektörümüzü de serbestleştireceğiz" dedi.
bakan elvan, iso'nun "türkiye'nin ulaştırma, denizcilik ve haberleşme vizyonu'nun ekonomimiz ile sanayimizin rekabet gücü ve geleceği açısından önemi" konulu ekim ayı meclis toplantısında konuştu.
elvan, türkiye'de demiryolu sektörünün yıllarca unutulduğunu, gelişmiş ülkelerde demiryolu sektörünün özellikle taşımacılıkta yoğun kullanıldığını ve maliyetlerin karayolu taşımacılığından çok daha düşük olduğunu anımsattı.
hızlı tren yatırımları
bakan elvan şunları kaydetti: "yolcuya ilave olarak ulaşım ve demiryolu altyapımızın güçlendirilmesi, sanayicimizin gücünü artıracak, dedik. bugüne kadar hiçbir şekilde 40-50 yıldır bakımı yapılmamış, değiştirilmemiş eski demiryolu hatlarını yeniledik. bugün itibarıyla mevcut demiryolu hatlarının yüzde 92'si yenilendi. elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemleri yapıldı. buna paralel olarak yüksek hızlı tren yatırımlarına başladık.
buradaki amacımız, özellikle sanayicilerimizin, üreticilerimizin çok kolay şekilde limana ulaşmalarını sağlamak... biz sanayicilerimizi nasıl düşük maliyetle limana ulaştırabiliriz arayışı içinde olduk ve bu şekilde yol haritamızı belirledik. hala sıkıntılarımız var. 'şimdi hala demiryolu sektörü serbestleşemedi, siz yasal olarak bu düzenlemeyi yaptınız ama hala uygulamaya geçemediniz' şeklinde belki eleştiride bulunacaksınız. bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 2015 yılında inşallah demiryolu sektörümüzü de serbestleştireceğiz. artık özel kesime açacağız."
thy serbestleşmeseydi
elvan, havayollarına bakıldığında ise o yıllarda thy'nin bugünkü konumunda olmadığını ancak havayollarında serbestleşmeye gitmelerinin hem thy'nin güçlenmesini sağladığını, hem de çok sayıda yeni havayolu şirketinin doğmasına vesile olduğunu aktardı. havayollarının serbestleştirilmemesi halinde thy'nin bugünkü konumda olamayacağının altını çizen elvan, "thy'nin büyüme hızı yüzde 20... diğer havayollarımızın büyüme hızı da yüzde 10'un üzerinde. yolcu sayısına baktığınızda gelişmiş ülkelerde yolcu sayısındaki artış yüzde 0'lar seviyesindeyken, türkiye'de yıllık artış yüzde 14'lere ulaştı" diye konuştu.
elvan hava trafik yoğunluğuna bakıldığında da paralel şekilde bir artış görüldüğünü dile getirerek, "eğer biz havayollarını serbestleştirmeseydik, bugün bu başarıyı elde edemezdik. aynı şeyi demiryolu sektörü için yapacağız, serbestleştirmeye gideceğiz, özel kesime açacağız. aynı yüksek büyüme performansını demiryolu sektöründe de göreceğiz. önümüzdeki dönemde sizler de o sektöre girerek türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlayacaksınız" değerlendirmesini yaptı. denizcilik alanında da gösterdikleri başarılı performanslara işaret eden elvan, bunların yeterli olmadığını, sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar