Ekonomi

‘Denetleme bağımsız olmalı’

'İş Güvenliği Eylem Paketi’ne DİSK tepkili. Konfederasyon, iş güvenliği denetlemesinin sendikalar, meslek örgütleri ve üniversiteler tarafından kurulacak bağımsız bir kurul tarafından denetlenmesini öneriyor.

Konular: Piyasalar, Türkiye

başbakan davutoğlu’nun açıkladığı 'iş güvenliği eylem planı'; kesk, türk-iş ve kesk gibi sendika ve konfederasyonların tepkisini çekti. plana en sert tepkiyi devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk) gösterdi.

disk genel sekreteri arzu atabek çerkezoğlu, başbakan ahmet davutoğlu’nun açıkladığı 'iş güvenliği eylem paketi’nde emek örgütlerinin iş cinayetlerinin önlenmesi için önerdiği hiçbir maddenin yer almadığını ve pakette açıklanan maddelerin disk olarak şerh koydukları maddelerden oluştuğunu açıkladı. çerkezoğlu, iş güvenliği uzmanının maaşının patron tarafından ödendiği bir sistemde etkin denetlemeden söz etmenin mümkün olmadığını, etkin denetleme için sendikalar, meslek örgütleri ve üniversitelerle birlikte bağımsız ve özerk bir kurum oluşturulması gerektiğini savundu.

‘paketin uygulanma olanağı yok’

paketin 40’in üzerinde alt maddesi bulunduğunu belirten çerkezoğlu, bu maddelerin çoğunun zaten var olan ancak uygulanmayan maddeler olduğunu, bunun yeni gibi sunulmasının doğru olmadığını söyledi. çerkezoğlu, “başbakan'ın katıldığı ankara’daki toplantıda ve daha sonra tobb’da çalışma bakanı'nın katıldığı ikinci toplantıda da hem sözlü hem de yazılı olarak dosyalar şeklinde sunduk. ama görüyoruz ki açıklanan pakette önerilerimizden bir satır bile yok” dedi.

arzu çerkezoğlu hükümete sundukları önerilerini ise üç başlıkta özetledi;

1. özelleştirme politikalarından vazgeçilmeli, madenler yeniden kamu eliyle işletilmeli, rödovans kaldırılmalı ve taşeron yasaklanmalı.

2. işgüvenliği bağımsız kurul oluşturularak denetlenmeli

3. sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı.

paketin uygulanma olanağı olmadığını iddia eden çerkezoğlu şunları söyledi:

“bu paketin uygulanma olanağı yok. tekrar ediyorum bu çalışma biçimi değişmediği sürece, bu işçi-işveren-devlet ilişkileri değişmediği sürece mümkün değil. mesela rödovans yani kiralamayı kaldırmıyor. sadece sınır getiriyor. '15 yıldan az olmayacak' diyor. kısa sürede aşırı üretim zorlamasını böyle kaldıracağını düşünüyor.  ama öteki taraftan da diyor ki; 'işin tamamını taşerona veremeyecekler, parça parça verebilecekler' diyor. bu daha kötü.

hükümetin açıkladığı paket kendini kurtarmaya dönük. üç gün sonra yine bir facia yaşanırsa hükümet çıkıp, ‘paket de açıkladık, önlem de aldık ama ne yapalım, işçiler bilinçsiz’ diyecek. tamamen hükümetin kendini kurtarma paketi bu.”

‘6331 sayılı yasa çöpe atılmalı’

2007 yılında çıkarılan 6331 sayılı iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili yasayı da eleştiren çerkezoğlu, bu yasanın tamamen çöpe atılması gerektiğini ifade etti. iş güvenliği ve sağlığının sermayeye açıldığını ve taşeronlaştırıldığını belirten çerkezoğlu şunları söyledi:

“alanın düzenlenmesi; iş güvenliği uzmanlarının eğitiminden, çalışma koşullarının, işyerlerinin denetimine ve işyeri hekimliğine kadar alanın kendisi, buradaki sendikalar, ilgili meslek örgütleri ve üniversitelerin birlikte çalışacağı, tamamen mali ve idari yönden özerk ayrı bir kurum olarak tasarlanmalı. bunun ilgili 2007’de biz disk, kesk, tmmob  ve türk iş olarak ortak bir öneri hazırladık, yasanın çıkma sürecinde hükümete sunduk, ancak önerilerimiz dikkate alınmadı”.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;