Kürt sorunu

Dersim için devlet özrü

'Dersim İsyanı' ile ilgili "Devlet adına özür gerekiyorsa ben özür diliyorum" diyen Başbakan Erdoğan, CHP'nin sorumlu olduğunu iddia ettiği olaylarla ilgili bazı dökümanları paylaştı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Tarihinizle yüzleşin'

'CHP tarihi temizdir'

Dersim UCM'ye gidiyor

Erdoğan, operasyonların ''bir isyanın bastırılması'' olarak zihinlerde ve vicdanlarda meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyledi [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, "dersim’de, adım adım çerçevesi çizilmiş, bahaneleri hazırlanmış bir operasyon var" dedi. partisinin genişletilşmiş il başkanları toplantısında bazı belgeleri açıklayan erdoğan, olaylardan o dönemin chp yönetimin sorumlu olduğunu söyledi.

erdoğan, ''eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum'' dedi.

erdoğan, dersim'e yapılan operasyonların ''bir isyanın bastırılması'' olarak zihinlerde ve vicdanlarda meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirterek, ''bunu iddia edenlere karşı söyleyecek çok söz var... ama, ilk mecliste dersim mebusu olarak, bizzat atatürk tarafından davet edilen diyap ağa'dan hiç kimse bahsetmiyor. dersim operasyonları sonucunda tutuklanan ve asılan seyit rıza'nın, 1915 olayları sırasında işgalci ordulara karşı savaştığından, dönemin valisi tarafından da 'din ve namusuyla bize hizmet etti' diyerek şereflendirildiğinden kimse bahsetmiyor'' diye konuştu.

dersim'e yapılan müdahalenin bilançosunu içeren 8 ağustos 1939 tarihli belgeyi gösteren erdoğan, belgede ''1936, 1937, 1938 ve 1939'da, toplam 13 bin 806 kişinin öldürüldüğünün'' ifade edildiğini, belgenin ise dönemin dahiliye vekili faik öztrak'a ait olduğunu açıkladı.

'chp de özür dilemeli'

"dersim'de binlerce kadın çocuk katledildi, yuvalar yıkıldı" diyen erdoğan, ismet inönü'nün dersim ile ilgili kararda imzası olduğunu kaydetti. erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"dersim yakın tarihimizde en acı olaylarından biridir. cesaretle sorgulamayı beklene bir faciadır. chp liderinin, ak parti'yi susturmaya gücü yetmez. bu facia konusunda özür dileyecek olan bizzat chp'dir tuncelili genel başkanlarıdır."

'diaspora tepkisi'

erdoğan, chp lideri kemal kılıçdaroğlu'nun dersim tartışması konusunda kendisine yönelttiği eleştirilere de sert çıktı. "beni ermeni diasporasıyla aynı yere koydun, yazıklar olsun" diyen erdoğan, "bunu yapanın alnını karışlarım, haddini bileceksin" dedi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;