Türkiye
Dev-Yol davası düştü
1982'de Sıkıyönetim Mahkemesi'nin açtığı davanın son sanığı hakkında zaman aşımı kararı verilmesiyle 30 yıllık dosya kapandı.
Haberin Öne Çıkanları
Yargıtay'ın talebi
Son sözler soruldu
Karar memnun etmedi

12 eylül askeri darbesi sonrasında kurulan sıkıyönetim mahkemeleri tarafından 1982’de açılan devrimci yol davası zaman aşımından düştü.
ankara 6. ağır ceza mahkemesi’nde görülen 30 yıllık davanın düşmesi, son sanık yaşar kanbur hakkında da zaman aşımı kararı verilmesiyle oldu.
yargıtay’ın bozma kararından sonra 2006’da yeniden görülmeye başlanan davanın karar duruşmasında, kanbur verdiği dilekçede, "ben, 30 yıl boyunca yargılandığım bu davada, her aşamada beyan ettiğim gibi suçsuzluğumu ve beraat talebimi yinelememe karşın, bugün zaman aşımı gibi gerçeklerin ortadan çıkmadan davanın bitirilmesini kabul etmiyorum ve beraatimi talep ediyorum" ifadesini kullandı.
duruşmada daha sonra, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını bildiren savcı yılmaz, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. sanık hakkında 'anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak' suçundan görülen yargılamada, eyleme ilişkin 765 sayılı türk ceza kanunu'ndaki 30 yıllık zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle 'düşme kararı' verilmesini istedi.
sanık avukatı kavili de savcının, 'sanık aleyhinde tek bir delil söyleyemediğini' ifade ederek, 'eğer ortada delil yoksa, delil yokluğundan beraat yönünde görüş beklediklerini' bildirdi.
sanık kanbur da son sözünde 'delil yokluğundan beraat' istedi.
ancak mahkeme heyeti taleplere karşın sanık hakkında zaman aşımı kararı aldı. böylelikle, 18 sanık hakkında 30 yıldır devam eden dava düşürüldü.
sanıklarda buruk sevinç
karar hem sevinç hem de üzüntüyle karşılandı. sanıklardan cahit akçam, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada "tek tesellimiz arkadaşlarımızın yeniden cezaevine girmeyecek olması" dedi.
akçam ayrıca zaman aşımından davanın düşmesinin, tarihsel gerçeği ve haklılıklarını ortadan kaldırmayacağını vurguladı.
davayı başından beri takip eden sanık avukatlarından şenal sarıhan ise, "biz bu davada zamanaşımı istemedik. çünkü zaman aşımı, gerçeğin üzerine sürülmüş bir gölgedir. biz beraat istedik. çünkü, hukuka aykırı, adil olmayan yollarla yapılan sorgular sonucunda elde edilen bir dosyada, ancak ve ancak beraat kararı verilmesi gerekirdi. sonuç böyle olmadı" diye konuştu.
723 sanıklı dava
ankara 1 no'lu sıkıyönetim mahkemesinde, 574 sanıkla 18 ekim 1982'de başlayan dev-yol ana davasında, birleştirilen dosyalarla sanık sayısı 723'e çıktı.
mahkeme, 17 temmuz 1989'da 7 kişi hakkında idam, 39 kişi hakkında ömür boyu, 346 kişi hakkında iki ila 20 yıl arasında ağır hapis cezaları verdi.
kararın bozulması ve sıkıyönetim mahkemelerinin kaldırılmasının ardından ikinci yargılama süreci başladı ve iki sanığa idam 20 sanığa ise müebbet hapis cezası verildi.
yargıtay 2004 yılında davayı bu kez idam cezasının kaldırılmasını ve müebbet hapis cezalarının, ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilmesi talebiyle bozdu.
davaya yeniden gören ankara 6. ağır ceza mahkemesi, 2006'da 20 sanığı müebbet, 2 sanığı ise 16 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı.
yargıtay mahkemenin kararını bir kez de ‘sanıkların savunma haklarının kısıtlandığı’ gerekçesiyle bozdu.
mahkeme 2006 yılında verdiği kararda ısrar etti. yargıtay son olarak önüne gelen dosyanın zaman aşımına girdiğini belirterek, davanın düşürülmesin talep etti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar