Türkiye
DHKP-C'de avukatlar tutuklandı
Türkiye'de 10 hukukçudan dokuzu 'terör örgütüne üyelik' suçlamasıyla cezaevine gönderildi, operasyonda tutuklananların sayısı 21'i buldu.
Haberin Öne Çıkanları
ÇHD Başkanı da var
Salona konuştu
Alkışlı tepki

türkiye'de, yasadışı örgüt devrimci halk kurtuluş partisi-cephesi'ne yönelik (dhkp-c) operasyonda gözaltına alınanlardan dokuz avukat tutuklandı. istanbul'da 68 kişi polis merkezinde ifade verdi, adliyede hakim karşısına çıkarılan toplam 21 kişi cezaevine gönderildi. daha önceki polis açıklamasında avukatların yurtdışındaki örgüt liderlerine şifreli mesajlar göndererek casusluk yaptıkları belirtilmişti, mahkeme kararında ise casusluk unsuru yer almadı ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasından hüküm verildi.
pazartesi günü tutuklanan avukatlar, çoğunlukla insan hakları davalarına bakan çağdaş hukukçular derneği (çhd) üyesi. derneğin başkanı selçuk kozağaçlı, istanbul şube başkanı taylan tanay ve diğer avukatlar barkın timtik, ebru timtik, avni güçlü sevimli, şükriye erdem, naciye demir, nazan betül vangölü kozağaçlı, güray dağ hakkında kararını açıklayan mahkeme, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren teknik ve fiziki takip, aleyhe tanık beyanı ve gizli tanık beyanlarına atıfta bulundu.
mahkemede serbest bırakılan çhd üyesi avukat efkan bolaç'a ise, yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
gerekçede 'ajanlık' yok
koridora polis bariyeri
polis ekipleri istanbul çağlayan'daki adliye binasının önünde pazartesi günü panzerlerle güvenlik önlemi alındı, özellikle adliyenin yedinci katına kimsenin ulaşmaması için bariyer kuruldu. yedinci katta kasklı çevik kuvvet polisleri görev yaparken, yalnızca avukatlar şüphelilerin ifade verdiği söz konusu kata çıkabildi.
fotoğraf sosyal medyada
mahkemede tutuklama karanının okunduğu anı gösteren fotoğraf da sosyal medyaya sızdı.
söz konusu soruşturmada daha önce mahkemeye çıkarılan 29 kişiden 12'si pazartesi sabahı tutuklanmıştı. türkiye'nin yarı resmi haber ağı anadolu ajansı, daha önce serbest bırakılanlar arasında iki avukatın da bulunduğunu duyurmuştu.
izmir'de de, dhkp-c üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 17 kişi adliyeye sevk edildi.
operasyonda gözaltına alınanların toplam sayısı 85 ve şimdiye kadar serbest bırakılanların sayısı 17.
muhalefet tepkili
operasyonun hedefindeki avukatlar, çhd ve halkın hukuk bürosu üyeleriydi. operasyona tepki gösteren türkiye'deki barolar, sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, gözaltıların hedefinin ülkedeki muhalifleri sindirmek olduğunu söylüyor.
çhd üyesi avukatların pazar günü adliyeye getirilişi sırasında da koridorda kavga çıkmıştı. ellerine kelepçe takılan avukatların meslektaşları destek için adliyeye gelmiş, savcılıkta ifadelerin alınması sürerken polisler ve avukatlar birbirine girmişti. yumruklaşmaya varan sert tartışmalar sırasında adliyenin yedinci katından "polis dışarı" sloganları yükselmiş, arbede sonucu dört avukat yaralanmıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar