Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Dışişleri'nden Kerkük açıklaması: Endişeyle karşılıyoruz

Kerkük''e Irak bayrağının yanında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağının da asılmasının tek taraflı olarak onaylanmasına Türk Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi ve endişeyle karşıladığını bildirdi.

[Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanlığı, kerkük'te irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) bayrağının, hükümet binalarına asılmasının endişeyle karşıladığını bildirdi. bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kerkük vilayet meclisindeki oylamada, ikby bayrağının vilayetteki tüm resmi dairelerde irak bayrağıyla asılmasına ilişkin kararın kabul edilmesinin doğru bulunmadığı ve endişeyle karşılandığı belirtildi. açıklamada, şunlara ifadelere yer verildi:

"vilayet meclisinin türkmen ve arap üyelerinin boykot ettikleri oylamada alınan kararı doğrudan kerkük'ün ihtilaflı statüsüyle ilgili ve irak anayasasına aykırı tek taraflı bir tasarruf olarak değerlendiriyoruz. farklı kimliklere mensup irak vatandaşlarının ortak varlığı olan kerkük'ün statüsüyle ilgili tek taraflı adımlarda ısrarcı olunması uzlaşı, diyalog ve anayasal süreçlere bağlılık kavramlarına zarar verecektir. bu tür yaklaşımlar, ülkede kalıcı güvenlik ve istikrar çabalarını da olumsuz etkileyecektir. irak'ın geçmekte olduğu kritik süreçte ilgili tüm tarafların sağduyu, sorumluluk ve itidal içinde hareket etmesi gerekmektedir."

irak'taki kerkük il meclisi, kentteki resmi kurum ve kuruluşlarda irak bayrağının yanında irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) bayrağının da asılmasını onayladı. kentte ikby bayrağının asılması kararı 26 kürt üyenin katılımıyla toplanan kerkük il meclisi'nde oy birliğiyle onaylandı. türkmen ve arap üyeler ise toplantıyı boykot ederek söz konusu oylamaya katılmadı. kerkük il meclisi, 9'u türkmen, 6'sı arap 41 üyeden oluşuyor. oylamanın ardından meclis içerisine ve valilik binasında irak bayrağının yanına ikby bayrağı asıldı.

kerkük'ün statüsü

abd'nin 2003'te irak'ı işgali sırasında kürt güçleri, kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan irak anayasası'nın 140. maddesine göre kerkük’ün statüsü, devrik lider saddam hüseyin döneminde kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu.

ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı. bağdat, kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, kürtler ve özellikle kentte hâkimiyet süren kyb, kerkük'ün ikby'ye ilhak edilmesini talep ediyor.

türkmenler ise buna karşı çıkarak, kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. kent nüfusu, büyük ölçüde türkmen, kürt ve araplardan oluşuyor.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;