Kürt sorunu
Diyarbakır'da mayınlı saldırı
Lice'de sabah saatlerinde orduya bağlı araç geçerken patlatılan mayın, iki askerin yaşamını yitirmesine yol açtı.
Konular:
Türkiye
Haberin Öne Çıkanları
Yaralılar hastanede
Bir başka patlama
Licede operasyonlar

türkiye'nin güney doğusundaki diyarbakır'a bağlı lice ilçesi'nde ordu birliklerine saldırı düzenlendi. ilçe merkezinde askeri aracı hedef alan ve uzaktan kumandayla patlatılan mayınla düzenlenen saldırıda bir astsubay ve bir er hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı.
anadolu ajansı'na açıklama yapan diyarbakır valisi mustafa toprak, saldırının sabah saat 06.10 sıralarında askeri bir aracın lice tugay komutanlığı'ndan ilçe merkezine geçişi sırasında gerçekleştiğini söyledi. valinin verdiği bilgiye göre, menfez altına döşenen mayının infilak ettirilmesi sonucu meydana gelen patlamada iki asker can verdi. saldırıda yaralanan bir asker ve bir sivil hastanede tedavi altına alındı.
doğan haber ajansı, infilak eden mayının isabet ettiği aracın zırhlı olduğunu ve buna rağmen askerlerin hayatını kaybettiğini bildiriyor.
saldırıdan bir saat önce de lice-diyarbakır yolu üzerindeki kayacık beldesi yol ayrımında bir patlama daha meydana gelmişti.
1984 yılından bu yana ülkenin doğu ve güney doğusunda pkk'yla savaşan türkiye ordu birlikleri, geçtiğimiz hafta lice'de operasyonlar düzenlemişti. pkk'nın bir karakola saldırmasının ardından başlatılan operasyonlarda helikopterler de kullanılmış ve birçok nokta bombardımana tutulmuştu.
devriye gezen polislere ateş açıldı
devriye gezen polislere ateş açıldı
türkiye'nin doğusundaki van'da da, devriye gezen polisler hedef alındı. gece saatlerinde uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu başlatılan operasyonda, anadolu ajansı, polislere saldıran iki pkk'lıdan birinin sağ olarak yakalandığını aktarıyor. ajansa göre, pkk'lıların saklandıkları eve operasyon düzenleyen özel timler, bir pkk'lıyı da öldürdü.
van'da, 21 temmuz tarihinde çatak ilçe emniyet müdürlüğü binasına roketli saldırı düzenlenmişti.
saldırılar sıklaştı
son olarak, hakkari'de düşen bir skorsky helikopterde beş asker yaşamını yitirmişti.
pkk'lılarla ordu birliklerinin sık sık karşı karşıya geldiği bölgede son büyük saldırı geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşmişti. hakkari yüksekova'daki birliğe ağır silahlarla açılan ateşte sekiz asker yaşamını yitirmiş, bunun üzerine türk silahlı kuvvetleri'ne (tsk) bağlı uçaklar irak sınırını geçerek hava harekatı düzenlemişti. genelkurmay başkanlığı, yaptığı açıklamada, dokuz ayrı hedefin vurulduğunu duyurmuştu.
pkk'lılarla ordu birliklerinin sık sık karşı karşıya geldiği bölgede son büyük saldırı geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşmişti. hakkari yüksekova'daki birliğe ağır silahlarla açılan ateşte sekiz asker yaşamını yitirmiş, bunun üzerine türk silahlı kuvvetleri'ne (tsk) bağlı uçaklar irak sınırını geçerek hava harekatı düzenlemişti. genelkurmay başkanlığı, yaptığı açıklamada, dokuz ayrı hedefin vurulduğunu duyurmuştu.
haziran ayının sonlarında ise siirt'in eruh ilçesi'nde saldırı düzenleyen pkk'lılar dört askerin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.
pkk, son aylarda daha az riski bulunan yola mayın döşeyip patlatma ve sivilleri kaçırma gibi eylemleri gerçekleştiriyor.
iktidardaki akp hükümetinin 2009 yılında başlattığı kürt açılımı, 14 temmuz 2011 tarihinde diyarbakır silvan'da 13 askerin pkk saldırısında yaşamını yitirmesiyle tamamen gündemden düşmüştü.
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, son olarak haziran ayı sonunda kürt siyasetinin önemli isimlerinden leyla zana ile bir araya gelmiş ve kürt sorunu konusunda atılacak adımları görüşmüştü.
bdp'nin 14 temmuz tarihinde düzenlemek istediği mitinge izin vermeyen ankara yönetimi, polis ekiplerinin müdahalesiyle partilileri diyarbakır'da engellemişti.
pkk'ya karşı silahlı mücadelenin yürütüldüğü türkiye'de, ayrıca hazırlanan iddianameye göre örgütü de kapsayan kürdistan toplulukları birliği (kck) davası devam ediyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar