Türkiye
Doğalgaz krizi kapıda
Kış mevsiminin en soğuk günlerini yaşayan Türkiye'de doğalgaz talebi zirve noktaya çıktı, BOTAŞ 'zor gün' kararı aldı.
Haberin Öne Çıkanları
Doğalgaza fazla yüklenme
Yüzde 50 kısıntı
'Vatandaş etkilenmez'

boru hatları ile petrol taşıma a.ş. (botaş) yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü fazıl şenel, marmara ve ege bölgesi’nde elektrik üreten firmaların bazılarının ikincil üretime geçtiğini duyurdu.
enerji ve tabii kaynaklar bakanlığında ilgili tüm birimlerin yetkilileriyle yaptıkları toplantıda ''zor gün'' kararını aldıklarına dikkati çeken şenel, kararın vatandaşları ve sanayicileri etkilemeyeceğinin altını çizdi.
doğalgaza fazla yüklenme
''son günlerde elektrik tüketimi çok artmış, böyle olunca da doğalgaza daha fazla yüklenme meydana gelmiş. bu, bizim planlarımızın, hesaplarımızın üzerinde olmuş” diyen şenel, doğalgaz boru hatlarında basınç düşümleri yaşandığını belirtti.
basınç düşmesinin elektrik üretim tesisleri veya dağıtım şirketlerini engellememesi için tedbir aldıklarını söyleyen şenel, bazı firmaların 3-4 günlük bir süre için ikincil yakıt denilen mazotlu fuel-oil ile elektrik üreteceklerini kaydetti.
'vatandaş etkilenmeyecek'
şenel, marmara'da, ege'de evde kullanan sanayide kullanan müşterilerimizin alternatif yakıta geçmeleri söz konusu değil, içleri rahat olsun. kesinlikle kesinti, kısıntı söz konusu değil” diye konuştu.
türkiye mevcut anlaşmalara göre rusya federasyonu, azerbaycan, türkmenistan, nijerya, iran, ve cezayir’den doğalgaz alıyor.
2009’da yaşanan gaz krizi rusya ve ukrayna arasındaki aktarım ücreti tartışmasıyla doğmuştu. iki ülke gaz fiyatı konusunda anlaşamayınca rusya ukrayna’ya vrdiği gazı kesmişti.
rusya, ukrayna’nın transit gaz çaldığı gerekçesiyle bu ülke üzerinden avrupa ve türkiye’ye gönderdiği gaz akışını da askıya almıştı. türkiye 2007’de de iran’ın doğalgazı kesmesi nedeniyle benzer bir sıkıntı yaşamıştı.
kaynak: ajanslar
Yorumlar