Ekonomi

Doğu şeker batı çikolata seviyor

Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu Başkanı Kadiroğlu, bayram şekeri sektörünün 500 milyon liralık bir pazar olduğunu, doğu illerinde şekerin, batıda çikolatanın tercih edildiğini söyledi.

Konular: Piyasalar, Gıda

Haberin Öne Çıkanları

Ambalajsız ürün almayın

Ucuz malın bedeli yüksek

Kilosu 5 liraya şeker olmaz

Mısır Çarşısı ve marketlerde şeker fiyatları 10 liradan başlayıp kalitesi ve markasına göre çok 60-70 liraya kadar çıkabiliyor. [AJT/Güray Ervin]

ramazan bayramı’nın yaklaşmasıyla artan şekerleme ve tatlı satışları konusunda sektör yetkilileri kesin uyarılarda bulundu;  “ambalajsız şeker ve ucuz tatlıdan uzak durun”.

ramazan bayramına 2 gün kala, şeker ve tatlı piyasasında yoğun hareketlilik yaşanıyor. eminönü mısır çarşısı ve marketlerde şeker fiyatları 10 liradan başlayıp kalitesi ve markasına göre 60-70 liraya kadar çıkabiliyor.

ancak istanbul’un bazı mahallerinde tezgahlarda kilosu 5 liraya bile şeker bulabilmek mümkün.

tatlı fiyatı ise daha değişken. karaköy güllüoğlu’nda baklava fiyatları 40-68 lira arasında değişiyor. oysa çeşitli semtlerde ticari araçların arkasında satılan veya semtin işlek yerlerinde kurulan tezgahlarda baklavanın fiyatı 15 liraya kadar düşebiliyor.

uzmanlar bu konuda kesin uyarılarda bulunuyorlar. özellikle açık şekerler veya ucuz tatlıda hangi malzemelerin kullanıldığının bilinmediğini, bu ürünleri alanların sağlıklarıyla oynadıklarını söylüyorlar.

şekerleme konusunda açık şeker ve çikolatadan uzak durulması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ambalajlı ürün tercih edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

tatlıda maliyeti düşürmek için malzemeden kısmak veya kalitesiz malzeme kullanmaktan başka yol olmadığını söyleyen sektör temsilcileri, 3 baklava yiyeceğinize 2 baklava yiyin ancak kalitesinden emin olduğunuz markanın ürününü tüketin diyorlar.

kaliteli ürünlere talep artıyor

şekerli mamüller tanıtım grubu başkanı hidayet kadiroğlu, merdiven altı üretimin vatandaşların bilinçlenmesiyle neredeyse sonlandığını söyledi.

merdiven altı üretime yönelik sektör ve ilgili kamu kurumlarının yıllardır büyük mücadele verdiğini aktaran kadiroğlu, "ancak buradaki asıl belirleyici olan tüketici bilinci. gelir seviyesi yükseldikçe ve tüketici bilinci arttıkça merdiven altı üretimine alan daraldı. perakende sektörünün modern kanallar şeklinde daha organize hale gelmesi de merdiven altı üretimi sınırladı. markalı ürünlere talep her geçen gün artıyor" görüşlerini aktardı.

bayram şekerleriyle ilgili de bilgi veren kadiroğlu, hediyelik ürünlerin yüzde 90'a yakınının bayramlarda tüketildiğini, hediyelik grubundaki tüketimin üçte birinin sadece doğu ve güneydoğu anadolu'da gerçekleştiğini kaydetti.

sektör 500 milyon lira

batı illerinde tercih çikolata olurken, doğuya doğru talebin şekere döndüğünü aktaran kadiroğlu, "bunun birinci nedeni elbette fiyatlar, çünkü çikolata daha pahalı. şekerin kilogram fiyatı çikolataya göre daha uygun olduğu için talep görüyor. diğer bir neden de kültür. şekerlemenin ülkemizdeki tarihi çikolataya göre çok daha eski. hatta şeker türkülerimize dahi girmiş durumda" ifadelerini kullandı.

kadiroğlu, bayramda hediyelik şekerleme sektörünün büyüklüğünün 500 milyon liraya yaklaştığına da dikkati çekti.

ambalajsız şeker almayın

eminönü mısır çarşısı yanında 15 yıldır şekerleme ve çerez satan hüseyin ceylan, bu yılki şekerleme ve çikolata fiyatlarının geçen yılla aynı olduğunu fiyatlarını değişmediğini söyledi.

badem şekerininin kilosunu 10, şekeri 11 liradan sattıklarını söyleyen ceylan, tüketicileri ambalajsız şeker tüketmemeleri konusunda uyardı. 

ceylan: “gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı’nın üretim izni olmayan hiçbir şeyi almayın. merdiven altı üreticilerin  5 liraya bile şeker sattıkların duyuyoruz. bayramlık şekerin kilosunu 5 liraya mal edemezsiniz. ucuz şeker için sağlığınızdan olmayın” dedi.

şekerlemeci esnaf ceylan, bu yıl satışların geçen yılla hemen hemen aynı olduğunu, ortalama şeker alanların 1 kilo aldığını, ucuz şekerleme için halkın eminönü esnafına gelmesi gerektiğini söyledi.

3 dilim yerine 2 dilim yiyin

karaköy güllüoğlu’nun sahibi ve baklavacılar derneği onursal başkanı nadir güllü, bugün baklavanın maliyetinin 40 lira olduğunu, bu fiyatın altında satılan ürüne baklava denemeyeceğini söyledi.

fiyat düşürmek için küçük atölyelerin kalitesiz ürün kullandığını belirten güllü, bu üreticilerin insan sağlığıyla oynadığını vurguladı.

nadir güllü sözlerini şöyle sürdürdü: “biz yağın tenekesini 700 liraya alıyoruz. bu tür atölyeler ise nebati yağ kullandıkları için 60 liraya mal ediyor. fıstık yerine bezelye kullanıyor, pancar şekeri yerine ise gdo’lu mısır şurubu kullanıyorlar. hatta aflatoksin üretmiş yani küflenmiş cevizle baklava yapanlar var. bunları yapmak maliyeti düşürüyor ama insan sağlığı için son derece tehlikeli”

“3 dilim yiyeceğinize 2 dilim yiyin ama iyisini yiyin” diyen nadir güllü; “bir ürün hem kaliteli hem de çok ucuz olmaz. kalitesiz ürünün bedeli sonra ödenir ve daha yüksektir” dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;