Van Depremi
Dördüncü günün raporu
Resmi rakamlara göre 7.2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 534'ü buldu, 2300 kişi ise yaralı.
Haberin Öne Çıkanları
Valiliğe 3 milyon TL gönderildi
TOKİ'ye talimat verildi
600 bin afetzede var

van'da pazar günü meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 534'e, yaralıların sayısı ise 2300'e ulaştı. toplam 185 kişinin yaralı olarak çıkarıldılğı enkazdaki arama, kurtarma ve ilk yardım çalışmaları ise kesintisiz devam ediyor.
başbakanlık afet ve acil durum yönetimi'nden (afad) depremin bilançosuna ilişkin bilgileri perşembe günü ikinci kez güncelldi. afad'ın daha önce verdiği rakamlarda ölü sayısının 534, yaralı sayısını ise 1650 olrak açıklamıştı. son yapılan açıklamaya göre van'daki depremin ardından acil ihtiyaçların karşılanması için van valiliği'ne şimdiye kadar 13 milyon tl acil yardım ödeneği gönderildi, açılan yardım kappanyasında da yaklaşık sekiz milyon liranın başbakanlığın hesabında toplandığı belirtildi. ayrıca televizyon kanallarının ortaklaşa düzenlediği 'van için tek yürek' yardım kampanyasında toplanan tutarın hesaplara aktarıldıktan sonra toplam yardım miktarının kamuoyuna açıklanacağı duyuruldu.
ihtiyaç malzemeleri yolda
kalıcı konutların inşası için toplu konut idaresi’ne (toki) talimat verildiği belirtilen açıklamada afetzede konutlarının en kısa sürede tamamlanacağı, geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynerin üretimi için çalışmalara başlandığı ifade edildi.
açıklamaya göre van’a toplam 3816 arama-kurtarma, 886 sağlık personeli, 18 arama köpeği, 593 iş makinesi ve araç, yedisi hava ambulansı olmak üzere 145 ambulans, 4 tanesi faal olmak üzere 11 seyyar hastane, 33 jeneratör, 75 projektör, 95 seyyar tuvalet, 18 bin 722 çadır, 10 toplu barınma çadırı, 60 prefabrik ev, 84 bin 945 battaniye, 1130 yorgan, 36 seyyar mutfak, 3051 mutfak seti, 5139 katalitik soba, 1545 uyku tulumu ve bir mobil fırın gönderildi.
kentte üç öğün sıcak yemek dağıtımına başlandı, gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevki de devam ediyor. kamu hizmetlerinin yürütülmesi ve afetzede vatandaşlara psikososyal destek verilmesi için 30 adet sahra çadırı da yolda.
başkanlıkca havayolu ile gelecek olan uluslararası yardımların kabulü için erzurum lojistik merkez olarak belirlendi. erzurum valiliği bu merkezin kurulması ve gelen yardımların van'a transferini sağlamakla görevlendirildi.
ilgili bakanlıklar, arama-kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezlerinin ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildi.
psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin verilebilmesi için van valiliği emrine uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirildi.
başbakanlık afet ve acil durum yönetimi başkanlığınca gönderilen 20 kişilik teknik heyet, çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle birlikte ön hasar tespit çalışmalarına başladı.
120 bin çadır lazım
türk kızılayı genel başkanı ahmet lütfi akar ise açıklamasında depremin ardından iki gün içinde bölgeye 25 bin çadır gönderildiğini aktardı, bölgedeki tüm çadır ihtiyaçlarının giderilmesi için 120 bin çadır kapasitesine ihtiyaç olduğunu söyledi.
ahmet lütfi akar, deprem sonucunda 600 bin afetzedenin ortaya çıktığını ve depremzedelerin evlerine girmek istemediklerini ifade etti. kızılay başkanı, konteyner ihalesine çıkmaya hazırlandıkları bilgisini verdi.
depolarındaki çadırların tümünü bölgeye sevk ettiklerini vurgulayan akar, türk kızılayının bölgede kurmayı planladığı çadır sayısının 30 bin olduğunu vurguladı.
türkiye için bilimsel olarak belirlenmiş çadır stok seviyesinin 50 bin olduğunu dile getiren akar, "bir gün deprem olur diye 500 bin çadırı stoklama şansınız yoktur, bu afet mantığına aykırıdır" ifadesini kullandı.
kızılay'ın van'ın merkezinde bir, erciş'te iki ayrı çadır kent kurduğunu belirten akar, 108 bin 258 kişiye barınma imkanı sağlandığını söyledi.
kızılay'ın kurduğu 14 metrekare büyüklüğündeki çadırlarda, beş kişilik bir aile barınabiliyor.
bölgeye gönderilen 17 yardım tir'ın yağmalandığını söyleyen kızılay başkanı akar, "tir'lar yağmacılar tarafından talan edilmiştir. van'daki çadır kentimiz de bu yağmacılar tarafından talan edilmiş, vatandaşların direnci sayesinde oradaki 50 çadırımız muhafaza edilebilmiştir. van'daki kızılay şube başkanlığı'mız bunlar tarafından basılmıştır" dedi.
Yorumlar