Ekonomi
Dünya Bankası’ndan uyarı
Dünya Bankası, aralarından Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının durabileceği uyarısı yaptı.
Haberin Öne Çıkanları
Finansal piyasalar geçiş sürecinde
Türkiye faizi sert artırdı
Sermaye girişi yüzde 45 azaldı

dünya bankası, küresel finansal koşulların süratle sıkılaşması ve uluslararası finansın kıt hale gelmesi durumunda, ağır borcu bulunan gelişmekte olan ekonomilerin aniden sermaye akışının durması riskine maruz kalabileceği uyarısında bulundu.
dünya bankası'nın resmi internet sitesinde yayımlanan "finansal piyasalar görünümü-şubat 2014" isimli raporunda, finansal piyasaların önemli bir geçiş sürecinden geçtiği belirtilerek, gelişmiş ekonomilerde meydana gelen güçlü büyümelerle bu ülkelerde alınan ekstra önlemlere son verildiği kaydedildi.
raporda, para birimi ve iç enflasyon baskılarından dolayı bazı gelişmekte olan ülkelerin para politikasında daralmaya gittiği anımsatılırken, türkiye'de özellikle politika faizinin sert bir şekilde artırıldığına değinildi.
sermaye girişi azaldı
geçen yılın ilkbahar ve yaz aylarında, abd merkez bankası'nın (fed) parasal genişleme politikasına karşı finansal piyasaların tepki verdiği vurgulanan raporda, bunun aksine fed'in 18 aralık'ta tahvil alımlarının azaltımına gitmesine piyasaların tepki vermediği aktarıldı.
raporda, arjantin'in ocak ayında peso'da yüzde 16 oranında devalüasyona gitmesi ve çin'deki yavaş büyüme endişeleriyle kış aylarındaki sakin dönemin sona erdiğine işaret edilerek, şöyle denildi:
"bunun ardından, küresel özsermaye piyasaları keskin bir şekilde düşüş gösterdi. 2013 yılı boyunca gelişmiş ülkelerde normalleşmeye dair belirtiler yoğun oldu. abd, japonya ve euro bölgesi’ndeki büyüme tahminlerinin artmasıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki büyümeye yönelik tahminlerdeki farklılıklar da azaldı. fed'in mayıs ayında parasal genişlemeyi azaltmasıyla birlikte, gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi yüzde 45 oranında azaldı. brezilya, hindistan, endonezya, malezya, türkiye ve güney afrika iç ve dış dengesizlikler yaşadı. peru ve meksika ise tam tersi olarak fazla kırılganlık yaşamadı."
raporda, gelişmekte olan ülkelere gerçekleşen sermaye akışının eylül ayında dengelendiği dile getirilirken, sermaye akışının bu ülkelerde 2013 yılının 4. çeyreğinde güç kazandığı aktarıldı.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar