Sağlık

Dünyada MERS salgını yayılıyor

Hastalığa yol açan Corona virüsü şu ana kadar 15 ülkede görüldü, yakalananların yüzde 28'inde, hastalık ölümle sonuçlandı.

Konular: Sağlık
Corona virüsü öncelikle akciğeri ve solunum sistemini olumsuz etkileyerek ölüme yol açıyor [Fotoğraf: Shutterstock]
Corona virüsü öncelikle akciğeri ve solunum sistemini olumsuz etkileyerek ölüme yol açıyor [Fotoğraf: Shutterstock]
suudi arabistan'da eylül 2012'de corona virüsünü keşfeden mısırlı mikrobiyoloji uzmanı muhammed zeki, ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromunun (sars) değişik bir türü olan virüsün şimdiye kadar 15 ülkede görüldüğünü, yakalananların yüzde 28'inde hastalığın ölümle sonuçlandığını belirtti.
mısır'da ayn'uş şems üniversitesi tıp fakültesinde mikrobiyoloji profesörü zeki, başkent kahire'de doktorlar sendikası'nda corona virüsüyle ilgili basın toplantısı düzenledi. dr. muhammed zeki, suudi arabistan'da 495 kişinin virüse yakalandığını ve bunların 141'inin hayatını kaybettiğini söyledi. 
virüs yarasa ve develerden geçti
virüsün, ilk olarak suudi arabistan'da ortaya çıktığını ve hakkındaki bilgi eksikliğinden tam tanı konulamadığını belirten dr. zeki,şöyle konuştu:
"corona, yarasalardan develere geçti, develerden de insanlara. bununla beraber virüsün, farelerden develere, develerden insanlara geçme ihtimali de var. yarasalar ve fareler, idrarını meyveler üzerine yapar. eğer bir insan, meyveleri yıkamadan yerse virüsün direkt insana geçme ihtimali yüksek." 
corona virüsünün teşhisi nasıl yapılıyor? 
teşhis hakkında bilgi veren zeki, "corona virüsünün teşhisi kandan değil balgamdan yapılır. virüs, solunum sisteminin alt kısmında çoğalır" dedi. amerikalı bilim insanlarının "develerden bulaştığı tahmin edilen" virüse karşı etkili antikorlar bulduğu açıklanmıştı.
virüse karşı geliştirilmiş aşı ve ilaç bulunmuyor
sars'ın değişik bir türü olan corona virüsü, ilk olarak eylül 2012’de tespit edildi. suudi arabistan başta olmak üzere ortadoğu ülkelerinin korkusu haline gelen corona virüsü, akciğerleri ve böbrekleri tahrip ediyor. bağışıklık sistemini çökerten virüsün uzun süreli yakın temasla bulaştığı belirtiliyor. kaynağı hakkında yeterli bilgi olmayan virüse karşı henüz koruyucu aşı veya antibiyotik ilaç tedavisi bulunmuyor.
 
kaynak: anadolu ajansı 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;