Türkiye
E-reçete artık zorunlu
Yeni uygulamada, doktorun T.C. kimlik numarası ile SGK sistemine kayıt yaptığı ilaçları hasta eczanelerden alabiliyor.
Haberin Öne Çıkanları
1 Temmuzda başladı
Sahteciliğe önlem
Kağıt reçete geçersiz

türkiye’de 1 temmuz'da uygulamaya konan e-reçete sistemi 15 ocak tarihi itibari ile zorunlu hale geldi. buna göre doktorlar artık bütün reçeteleri elektronik ortamda yazacak.
kağıt reçeteler ile ise eczanelerden ilaç alınamayacak.
sosyal güvenlik kurumu (sgk) e-reçete sistemiyle, reçete sahteciliğinin önüne geçmeyi hedefliyor.
yeni uygulamada doktor hastanın t.c. kimlik numarası ile sgk sistemine kayıt yapıyor ve gerekli ilaçları buraya yazıyor. eczanelerde ise yine hastanın t.c. kimlik numarası girilerek, ihtiyacı olan ilaçların listesine erişiliyor.
doktorlar ancak sistemde teknik bir arıza olduğu takdirde kağıt reçete yazabilecek.
acil durumlar, iş yeri hekimlerinin yazdığı reçeteler ve yurtdışı sigortalarının kullanıldığı durumlar kapsam dışında tutuluyor.
öte yandan 1 şubat itibariyle, kronik rahatsızlığı olan hastalar ilaçlarını altı ay boyunca doktora her defasında reçete yazdırmaya gerek kalmadan, doğrudan eczaneden alabilecek.
israf ve sahteciliğe karşı önlem
türkiye’de şimdiye kadar her yıl yaklaşık 340 milyon adet reçete yazılıyordu. ayrıca sgk beş yıl boyunca bu reçeteleri saklamak zorundaydı. yeni sistem kağıt israfının önüne geçmekle birlikte, sgk’nın istatistiksel verileri daha kolay takip etmesini sağlayacak.
ayrıca sahte reçetelerin önüne geçilmesi, gereksiz ilaç yazımının engellenmesi de hedefler arasında. reçetenin okunamaz hale geldiği durumlarda meydana gelebilecek aksaklıkların da engellenmesi amaçlanıyor.
temmuz'da başladı
e-reçete uygulaması ilk olarak 1 temmuz'da, pilot bölgelerde başladı.
türkiye'de şimdiye kadar aktif olarak çalışan yaklaşık 110 bin doktorun 107 bin 300'ü e-reçete şifresi aldı.
sisteminin başlandığı 1 temmuz tarihinden 2012 sonuna kadar yazılan reçetelerin yüzde 65'ü elektronik ortamda oluşturuldu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar