Afrika

Ebola aşısında sonuçlar olumlu

Ebola'yla mücadele için Batı Afrika’da görev yapan bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışanı, virüs kapınca tedavi için Hamburg’a götürüldü. Rusya’da ise bulaşıcı virüs için geliştirilen aşının ilk testleri olumlu sonuç verdi.

Konular: Afrika, Sağlık
Liberya'nın gecekondu bölgesi West Point'te halk, Ebola virüsü sebebiyle karantinaya alındı. [Fotoğraf: EPA]

son derece hızlı şekilde bulaşarak batı afrika’yı etkisi altına alan ebola virüsü sağlık çalışanlarını da etkilemeye başladı. dünya sağlık örgütü (who) adına sierra leone’de görev yapan senegalli bir doktora ebola teşhisi konuldu. tedavi için hamburg üniversitesi’nin kliniğine sevk edilen doktor, bulaşıcı hastalıklar uzmanıydı. doktorun hastalanmasının ardından, sierra leone’da çalıştığı laboratuvar 26 ağustos salı günü kapatılmıştı. şu ana kadar 120 dünya sağlık örgütü çalışanı bu virüs yüzünden öldü.

örgütün, ebola'nın en çok görüldüğü sierra leone, liberya, gine ve nijerya’da çalışan 400 sağlık görevlisi var. batı afrika'nın bu dört ülkesine şimdi 13 kişinin hayatını kaybettiği demokratik kongo cumhuriyeti eklendi.

umut rusya’dan geldi

rusya sağlık bakanı veronika skvortsov, rus haber ajansı ria novosti’ye yaptığı açıklamada, ebola virüsüne karşı deneysel aşı hazırladıklarını ve bu aşının ilk denemelerinin olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı.

skvortsova, "rusya sağlık bakanlığı ivanov enstitüsü çalışanları gine'den döndüler. bu hastalığı yayan virüsü ve özelliklerini biliyoruz. şu anda elimizde klinik öncesi deneylerden geçmiş ve olumlu sonuçlar elde etmiş deneysel bir aşı var"  diye konuştu.

rus bakan, elde edilen aşının kontrollerden geçtiğinin altını çizerek, başarıyla sonuçlanmasını ümit ettiğini kaydetti.

ölü sayısı bin 500’e yaklaştı

ebola salgını, ilk kez mart 2014'te görüldü. şu ana kadar bin 427 can aldı. toplam ebola vakası ise 2 bin 615.

virüsün en hızlı yayıldığı liberya’nın verdiği kayıp ise 570’ten fazla. sierra leone'nin kenema kentinde, salgın yüzünden okullar eğitime ara verdi. 

idrar, kan, ter veya tükürük gibi vücut sıvısı veya salgılarıyla temas ile bulaşan ebola'nın henüz kesinlemiş tedavisi veya aşısı yok. 

who’ya göre hastalık yüzde 25 ila yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanıyor.

kaynak: reuters, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;