Haber

El Halil'de yerleşimci saldırısı

Onlarca İsrailli yerleşimci, takas anlaşmasıyla serbest bırakılan bir Filistinlinin evini hedef aldı ve kendilerine müdahale eden askerlerle çatıştı.

Haberin Öne Çıkanları

Askerler müdahale etti

18 yıl tutuklu kaldı

Başına 100 bin dolar ödül kondu

El Halil'de 30 bin Filistinlinin arasında yaklaşık 800 İsrailli yerleşimci yaşıyor. [Reuters]

Yerleşim bölgeleri çözüme engel

doğu kudüs, batı şeria’nın diğer bölgeleri ve golan tepeleri’ne kurulan yahudi yerleşim bölgeleri, barış sürecinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülüyor. 1967 altı gün savaşı sonrasında israil kontrolüne geçen bu bölgelerin işgal altında olduğu bm kararlarıyla belgelenmiş durumda. bm, israil’in kurduğu yerleşim bölgelerine karşı da birçok karar aldı.

israil işgali altındaki batı şeria’nın el halil kentinde, yahudi yerleşimciler takası anlaşmasıyla serbest kalan filistinli hani caber'in evine saldırdı. yerleşimciler daha sonra da, onları bölgeden uzaklaştırmaya çalışan israil askerleriyle çatıştı. 

hani jaber israilli bir yerleşimciyi öldürdüğü gerekçesiyle iki kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. israil’de 18 yıldır tutuklu kalan ve jaber'in başına israilli yerleşimciler tarafından 100 bin dolar ödül konulmuştu.

el halil'de 30 bin filistinlinin arasında yaklaşık 800 israilli yerleşimci yaşıyor. batı şeria’daki yerleşim birimleri ise uluslararası kanunlarca yasadışı sayılıyor.

israil ve filistin yönetimi arasında yapılan tarihi takas anlaşmasıyla kaçırıldıktan sonra beş yıl boyunca rehin tutulan israilli asker gilad şalit serbest bırakılmış, karşılığında 1027 filistinli tutuklu ve hükümlüden ilk etapta 477'si  tahliye edilmişti.

yerleşimlere tepki

filistin yönetimi, israil’le yeniden barış görüşmelerine başlamak için yerleşim yeri inşaatlarının durdurulmasını şart koşmuştu.

ancak israil, filistin'in üyelik başvurusu yaptığı birleşmiş milletler'deki (bm) güvenlik konseyi toplantılarından hemen önce, doğu kudüs'te bin 100 konuta inşa izni veren karar aldığını açıklamıştı.

israil’in yerleşim politikasına amerika birleşik devletleri  (abd) ve avrupa birliği (ab) de karşı çıkıyor. abd dışişleri bakanı hillary clinton, kararın ortadoğu barış sürecine zarar vereceğini yönünde görüş bildirmiş, tarafların provakatif eylemlerden kaçınmaları gerektiğini belirtmişti.

ab kanadından konuyla ilgili konuşan dış politika ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton da, yerleşimlerin iki devletli çözümü görüşmek için oluşturulacak bir takvimin önünde engel teşkil edeceğini ifade etmiş, kararın israil'in doğrudan görüşmeleri başlatma isteğine de ters düştüğünü söylemişti.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;