Yemen

En özel birlik Yemen'de

Suudi Arabistan Kralı Selman, Suud ordusunun en donanımlı birimi Ulusal Muhafızlar Birliği’ne ait kara kuvvetlerinin Husilere yönelik operasyonda Yemen topraklarında görev alması için emir verdi.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Kral Selman, bölgedeki İran etkisine karşı formül arayışında. [Reuters]

suudi arabistan resmi haber ajansı spa'ya göre, kral selman bin abdulaziz, ordunun en donanımlı birimi olarak bilinen ulusal muhafızlar birimi’ne ait kara güçlerinin husilere karşı başlatılan kararlılık fırtınası operasyonu'na katılmak üzere yemen topraklarında yer alması için emir verdi.

bu karardan bir kaç saat sonra yemen'de husilere yönelik kararlılık fırtınası operasyonu'nun sona erdiğini ve umudun yeniden tesisi operasyonu'nun başladığını açıklayan koalisyonun sözcüsü ahmed asiri bu birliklerin suudi arabistan’ın güneydeki sınırların güvenliğini korumak ile görevli olduklarını söyledi. 

spa’ya konuşan ulusal muhafızlar bakanı mitib bin abdulaziz, kral selman’ın emrine uyduklarını ve hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. 

ulusal muhafızlar birimi, suudi arabistan ordusunda ayrı bir güç olarak yer alıyor. 100 bin askerden oluşan güç, ülkenin en donanımlı savaş gücü olarak tanınmakla birlikte ayrı bir bakanlığa sahip.

bakan mitib, ulusal muhafızlar birimi’nin henüz operasyona başlayıp başlamadığı hakkında bilgi vermedi.

çoğu sivil 40 ölü

öte yandan yemen'de koalisyon güçlerine ait uçaklar, kararlılık fırtınası operasyonu çerçevesinde ülkenin çeşitli kentlerinde husilere ait mevzileri bombaladı.

yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyona ait uçaklar, taiz kentinde husilerin kontrolündeki özel güvenlik kuvvetleri karargahına hava saldırısı düzenledi.

ülkedeki sağlık kaynakları ise, koalisyon uçaklarının ülkenin ortasında yer alan ibb kentinde husilere ait hareket eden bir aracı hedef aldığını aktararak, saldırıda çoğu sivil en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

kaynaklar, suudi arabistan-yemen sınırlarında bulunan harad bölgesinde de koalisyonun husilere ait bir binaya düzenlediği hava saldırısında 13 sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti. saldırıda 7 husi üyesi de öldürüldü.

koalisyon, başkent sana'nın batısındaki hemedan ilçesinde de husilere ait bir silah deposunu bombaladı. saldırı sırasında büyük bir patlama oluştu.

‘yemen’de sağlık hizmetleri durma noktasında’

dünya sağlık örgütü (who) yemen'deki sağlık hizmetlerinin "durma noktasına" geldiğini bildirdi.

who'dan yapılan yazılı açıklamada, hayati öneme sahip ilaçların ve sağlık malzemelerinin eksikliği, uzun süreli elektrik kesintileri ve jeneratörlerin çalıştırılması için gerekli yakıtın bulunamaması gibi nedenlerle ülkedeki sağlık hizmetlerinin "çökmek üzere" olduğu belirtildi.

elektrik kesintileri ve yakıt probleminin, başta aşıların saklanması gibi çeşitli sorunlara neden olduğu, 5 yaş altı pek çok çocuğu kızamık ve çocuk felci gibi tehlikelerin beklediği aktarılan açıklamada, temiz su bulunamamasının ishal gibi salgınlara yol açabileceği uyarısı yapıldı.

who'nun yemen'deki temsilcisi ahmed şadul da "son 4 hafta içinde kızamık ve sıtma şüphesi bulunan vakaların yanı sıra 5 yaş altı çocuklar arasında kanamalı ishalin 2 kat arttığı görülüyor" değerlendirmesinde bulundu. şadul, kadınlar ve küçük çocuklarda kötü beslenmeye bağlı hastalıklarda artış görüldüğünü aktardı.

yemen'de çatışmaların şiddetlendiği günden bu yana sağlık hizmeti verilmesi konusunda türlü sıkıntılar yaşandığına işaret eden şadul, yolların kapalı olması veya devam eden çatışmalar nedeniyle hastaların pek çoğunun sağlık merkezlerine ulaşamadığını kaydetti.

yemen halk sağlığı ve nüfus bakanlığı, ülkedeki önemli hastanelerin pek yakında acil sağlık ve insani hizmet sağlamaktan aciz kalabileceğini, böbrek ve kalp gibi kronik hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçların eksikliği nedeniyle sağlık programlarının aşamalı şekilde çökebileceğini ve kan bankalarındaki stoklarda tehlikeli şekilde azalma meydana geldiğini açıklamıştı.

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;