Kürt sorunu

Erdoğan: Akillere ihtiyaç olabilir

Kürt Sorunu'nun çözüm sürecinde son gelişmeleri değerlendiren Başbakan, "Toplumun algılamasını doğru yönlendirmek lazım" dedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

AK Parti Grubu'nda konuştu

'Karar mercii olmayacak'

CHP'den tepki, MHP'den sert mesaj

Erdoğan, toplumun yanlış bir algılama sürecine girmemesi gerektiğini vurguladı. [AA]

Dört basamaklı plan

hükümet tarafından yalanlanmayan kürt sorunu'nun çözümüne ilişkin yol haritası, ilk aşamada pkk lideri öcalan'ın 'çatışmasızlık' çağrısı yapmasını, ikinci aşamada ise demokratikleşme yönünde atılacak adımları ve 4. yargı paketi'nin tbmm'de kabul edilmesini öngörüyordu. bu aşamaların sonunda, pkk türkiye sınırları dışına çıkıyor. üçüncü ve son aşamalarda ise pkk ile yapılacak görüşmelerin ardından örgüt silah bırakacak.

başbakan recep tayyip erdoğan, kürt sorunu'nun çözümü amacıyla başlatılan son süreçte ‘akil insanlar komisyonu’ kurulması gerekebileceğini belirtti. 

salı günü lideri olduğu ak parti'nin tbmm grup toplantısı'nda konuşan erdoğan, “toplumun algılamasını doğru yönlendirmek, toplumun yanlış bir algılama sürecine girmemesi lazım. bu yüzden bu akillere ihtiyacımız olabilir” dedi.

erdoğan, kurulması halinde; komisyonun kesinlikle bir karar mercii olmayacağını üyelerinin ise medyadan, sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerden seçileceğini söyledi.

hükümet, yedi ayrı coğrafi bölge için yedi ayrı komisyon oluşturmayı planlıyor. ‘akillerin’ çözüm sürecini kamuoyuna anlatması ve denetlemesi öngörülüyor. 

'insan hakları eylem planı'

süreç devam ederken, geçmişteki hukuka aykırı uygulamaları araştırmak için tbmm’de bir komisyon kurulması da gündeme gelecek. bu komisyona yönelik ‘insan hakları eylem planı'nın da önümüzdeki hafta bakanlar kurulu'na sunulması planlanıyor.

hükümet bu adımları atarken, pkk'nın da geri çekilmeyi başlatacağı varsayılıyor.

demokratik adımlar ise geri çekilmeden sonra atılacak. hükümet bu kapsamda yerel yönetimleri güçlendirecek, seçim barajını indirecek ve dağdan inenlerin yasal sorunlarla karşılaşmaması için ‘terörle mücadele kanunu'nda’ değişikliğe gidecek.

gül'den destek geldi

cumhurbaşkanı abdullah gül de, ‘akil insanlar’ girişiminin her kesimden katılımla hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

salı günü kamerun cumhurbaşkanı paul biya ile çankaya köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan gül, “senelerdir bu konularda fikir yürütmüş, düşünmüş, güzel şeyler yazmış insanlardan faydalanmak bu anlamda iyi olacaktır” dedi.

gül, girişimin çerçevesinin ise hükümet tarafından çizileceğini vurguladı.

chp'den tepki

cumhuriyet halk partisi (chp) ise ‘akil insanlar’ girişimine tepki gösterdi. partisinin meclis grup toplantısı'nda konuşan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, tbmm'de her siyasi partiden eşit milletvekilinin katıldığı bir uzlaşma komisyonu ve meclis dışında bu komisyona bağlı olarak çalışacak gerçekleri araştırma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.

sürecin üstünün örtüldüğünü söyleyen kılıçdaroğlu, “süreçten kimsenin haberi yok. milletvekillerinin haberi yok, bakanların bile haberi yok” dedi.

chp lideri, “bizim temel kaygımız hayal kırıklığıdır. hayal kırıklığı telafisi imkansız sonuçlara imza atar” diye konuştu.

bahçeli sözlerini savundu

milliyetçi hareket partisi (mhp) genel başkanı devlet bahçeli de partisinin tbmm grubu toplantısı'nda süreçle ilgili en sert mesajlarından birini verdi.

bursa mitinginde “öl de ölelim” sloganına karşılık olarak “onun da zamanı gelecek” diyen bahçeli, grup toplantısında sözleriyle ilgili olarak, “bilerek söyledim, ölme zamanı da gelecek” dedi.

başbakan erdoğan ise yanıt verdiği bahçeli’nin sözlerinin talihsizlik olduğunu belirterek, ''siyasi sorumluluk taşıyan bir insana bu yakışır mı? senin teröristin kötü benim teröristim iyi mantığıdır bu mantık. biz vurmaya, öldürmeye değil hayat vermeye geldik'' dedi.

demirtaş: güvence şart

barış ve demokrasi partisi (bdp) eşbaşkanı selahattin demirtaş ise tbmm’nin sürecin parçası olması gerektiği yönündeki mesajını yeniledi.

partisinin meclis grup toplantısı'nda konuşan demirtaş, sadece geri çekilenlerle ilgili değil tüm bu süreci yönetenlerle ilgili yasal güvenceye ihtiyaç olduğunu belirtti.

demirtaş bdp grup toplantısı sonrası kuzey irak bölgesel kürt yönetimi başbakanı neçirvan barzani ile de bir görüşme yaptı.

barzani, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “bu barış sürecine desteklerimizi ilettik. türkiye’de bu yönde atılan adımların sevindirici oldugunu dile getirdik. öcalan’ın mektubunu tam olarak destekliyoruz. sayın başbakanın attığı adımlar da takdire şayandır” dedi.

hükümet kürt sorunu'nun çözümü amacıyla 2012'nin son aylarında milli istihbarat teşkilatı (mit) üzerinden imralı adası'nda hapis yatan pkk lideri abdullah öcalan'la görüşmelere başlamıştı.

abdullah öcalan, 21 mart’ta diyarbakır’daki nevruz kutlamalarında okunan mesajıyla pkk’ya ‘çatışmasızlık ve türkiye topraklarından çekilme’ çağrısı yapmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;