Türkiye
Erdoğan: Anladığınız dilden konuşuruz
İkinci haftasına giren Gezi Parkı eylemlerinin bir an önce bitmesini isteyen Başbakan, sabırlarının bir sonu olduğunu söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Altı ayrı miting
'Bedelini öder'
'Camiye birayla girdiler'

gezi parkı eylemlerinin sona ermesini sert bir tonda gündeme getiren başbakan recep tayyip erdoğan, "kusura bakmayın ama anladığınız dilden konuşuruz" dedi.
pazar gününü adana, mersin ve ankara'da altı ayrı mitingde konuşarak geçiren erdoğan, "eylemlere son verilmesini özellikle rica ediyorum. çünkü sabrın da bir sonu vardır. çünkü bu ülkeyi dünyada adeta terörün estiği bir ülke olarak gösteremezsiniz" ifadesini kullandı.
istanbul'da başlayıp ülke geneline yayılan eylemlere katılanlara seslenen erdoğan, "bir derdiniz varsa belediye başkanıma, valime gidersiniz. temsilci seçersiniz, ben dahil kabul ederim" diye konuştu.
'bedelini öder'
gösterileri ak parti'yi deviremeyenlerin organize ettiğini savunan başbakan, gezi parkı'na gitmeyenlerin de görülmesini istedi. erdoğan'a göre, eylemciler yakıp yıktılar, kamu binalarına ve ağaçlarına zarar verdiler, 600'ü aşkın polisi yaraladılar ve bir polisi 'şehit' ettiler.
kendisini eleştirenlere adres olarak sandığı gösteren ve yedi ay sonra hesaplaşmayı öneren başbakan, "bu milletin iktidarına saygı duymayanlar bunun bedelini öder" diye konuştu.
finans çevrelerini hedef aldı
'camiye birayla girdiler'
eylemcilere yaptığı 'çapulcu' benzetmesini yineleyen erdoğan, "ben bu ifadeyi kullanınca rahatsız olmuşlar. eğer çok rahatsız oldularsa lügata baksınlar çapulca kime denir diye. oraya baktığı zaman başbakanın ne kadar isabetli bir ifade kullandığını görecekler. yakan, yıkan, saldıranlara çapulcu denir. dolayısıyla kusura bakmasınlar ama onlara destek verenler de aynı familyada yerini alır" diye konuştu.
polisten kaçan göstericilerin dolmabahçe camii'ne bira şişesiyle girdiğini öne süren erdoğan, bazı eylemcilerin de başörtülü kızlara saldırdıklarını savundu. dolmabahçe camii'nin imamı ise, daha önce yaptığı açıklamada, kutsal mekana birayla girildiği iddialarını yalanlamıştı. erdoğan, polisin müdahalesini eleştirenlere ise "bu meydanları anarşistlere, teröristlere mi bırakacaktık?" yanıtını vermişti.
erdoğan, 15 haziran 2013 cumartesi günü sincan'da, 16 haziran 2013 pazar günü de istanbul'da miting düzenleyeceklerini kaydetti.
hükümetin taksim meydanı'nı yayalaştırma projesi kapsamında gezi parkı'nı yıkarak yerine topçu kışlası'nı inşa etme planlarına karşı çıkanlar 28 mayıs sabahı parkı işgal etmişti. iş makinelerinin ağaçları sökmesine engel olmaya çalışan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmiş, bu da olayların büyümesine neden olmuştu.
o günden bu yana taksim meydanı'nı dolduran binlerce kişi gezi parkı'nın olduğu gibi kalmasını talep ediyor. olaylar sırasında istanbul'da beşiktaş ve dolmabahçe'de, ankara ve izmir'de çatışmalar yaşandı, çok sayıda kişi yaralandı, iki gösterici ve bir polis ise hayatını kaybetti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar