Türkiye

Erdoğan: Haşimi misafirimizdir

Basra'da Türk bayrağı yakılmasını eleştiren Başbakan, İstanbul'daki Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na atfen, "İstediği kadar kalabilir" dedi.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

Irak'a tepki

'Takipçisiyiz'

İlişkiler gergin

Erdoğan, İslamabad'da Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak. [AA]

pakistan'a hareketinden önce ankara'da basın toplantısı düzenleyen başbakan recep tayyip erdoğan, irak cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi'nin iadesinin söz konusu olmadığı yönündeki görüşünü yineledi. 

erdoğan bir soru üzerine, "eğer haşimi ile ilgili bir sıkıntı varsa zaten hükümetin bir sorunudur. dolayısıyla da uluslararası hukukun bağlamadığı bir konuda bizim kalkıp da adım atmamız söz konusu değil. sayın haşimi türkiye'de bizim misafirimizdir ve biz bu kardeşimizi kendisi ne zaman dönmek isterse, döneceği güne kadar ağırlayacağız" dedi. 

türkiye'nin basra başkonsolosluğu yakınında düzenlenen bir gösteride türk bayrağı yakılmasının kabul edilemez olduğunu da belirten erdoğan, "konuyla ilgili dışişlerimiz irak dışişleri ile görüştü. bu olayların faillerini yakalayacaklarına dair açıklama yaptılar. üzüntülerini ilettiler. biz de takipçisi olmalarını istedik" diye konuştu.

hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkartılan tarık el haşimi'nin bir süredir istanbul'da yaşıyor olması nedeniyle, türkiye-irak ilişkileri gerilimli bir dönemden geçiyor.

cumartesi günü basra başkonsolosluğu'nun bulunduğu sokağın başındaki ana caddede yaklaşık 200 kişilik iraklı bir grup türkiye karşıtı bir gösteri düzenlemiş ve türk bayrağını ateşe vermişti. olay ankara tarafından kınanırken. türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu iraklı mevkidaşı hoşyar zebari ile telefonda görüşerek, olayın sorumlularının bulunmasını istemişti. 

haşimi'nin avukatları çekildi

öte yandan ‘terör eylemlerini desteklemekle' suçlanan haşimi’nin, avukatları, müvekkilleri hakkında irak’ta başlayan davadan çekildiklerini bildirdi. avukatlar kararlarına gerekçe olarak, taleplerinin mahkeme tarafından kabul görmemesini gösterdi.

savunma heyeti adına açıklama yapan avukat muayad el izzi, mahkemeye yaptıkları başvuruların dikkate alınmadığını belirterek, bu nedenle haşimi’nin savunmasından çekildiklerini söyledi. avukatlar söz konusu başvuruların içeriğiyle ilgili bir bilgi vermedi.
 
mahkemenin, haşimi’nin gıyabında devam eden ve pazar günü dördüncü duruşması yapılan davada savunma makamı için iki yeni avukat atadığı bildirildi.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;