Türkiye

Erdoğan: Kıbrıs sorununu tarihe gömelim

Yunan mevkidaşı ile bir araya gelen Türkiye Başbakanı, garantör ülkeler olarak çözüme yönelik gerekli iradeyi ortaya koyacaklarını söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Samaras Türkiye'de

Erdoğan ile görüştü

'Barış tarihi olsun'

Samaras ve Erdoğan, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. [AA]

yunanistan başbakanı antonis samaras, türkiye'ye geldi. samaras'ı, istanbul'da avrupa birliği bakanı ve başmüzakereci egemen bağış, vali hüseyin avni mutlu ile diğer ilgililer karşıladı.

samaras ve beraberindeki heyet, istanbul'daki temasları kapsamında ilk olarak tarabya köşkü'nde cumhurbaşkanı abdullah gül, tarafından kabul edildi.

yunanistan başbakanı samaras, daha sonra başbakan recep tayyip erdoğan ile bir araya geldi. erdoğan ile samaras'ın başbakanlık istanbul ofisi'nde gerçekleşen görüşmesi, basına kapalı olarak yaklaşık bir saat sürdü.

erdoğan ve samaras, daha sonra, türkiye-yunanistan 2. yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısı'na başkanlık etti.

başbakan erdoğan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yunanistan ile türkiye arasında görüş ayrılıkları olabileceğini, bunların diyalogla çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

kıbrıs meselesinde garantör ülkeler olarak türkiye ile yunanistan'ın sorunun çözümüne yönelik gerekli iradeyi ortaya koyacağını ifade eden erdoğan, ''kıbrıs sorununu tarihe gömelim istiyoruz'' dedi.

erdoğan, ''iki ülkede de azınlıkların müreffeh ve mutlu bir hayat sürdürebilmeleri, şüphesiz, dostluğumuzu çok daha güçlü hale getirecektir. bu yöndeki gayretlerimiz sürecektir'' diye konuştu.

'bundan sonrası barış tarihi olsun'

''yararlı ve yapıcı bir görüşme oldu'' diyen samaras, 25 anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

samaras, ''bugün türk-yunan ilişkileri için büyük gün'' dedi. 

türkiye ve yunanistan'ın ortak tarihinde krizlerin, büyük sorunların olduğunu da hatırlatan samaras, '' tarihi görmezden gelemeyiz. ama bundan sonrası barış tarihi olsun'' diye konuştu. 

samaras kıbrıs sorununun birleşmiş milletler güvenlik konseyi kararlarına saygı çerçevesinde çözülmesinin bütün bölgenin yararına olacağını ifade etti, sorunun çözümünün, bölgede işbirliği ve dostluğa katkı sağlayacağını söyledi.

bir gazetecinin sorusu üzerine heybeliada ruhban okulu konusuna da değinen samaras, ''yunanistan'ın heybeliada konusundaki tutumu biliniyor. uluslararası hukuktan gelen hak bakidir'' dedi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;