Çözüm süreci

Erdoğan: 'Kürt sorunu var' demek ayrımcılıktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de bir Kürt sorunu olmadığı yönündeki sözlerini tekrarladı, "Kürt sorunu var demek artık ayrımcılıktır. Kürt sorunu, bizzat 'Kürt sorunu vardır' diyenlerden kaynaklanıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan [Fotoğraf: AA / Arşiv]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, kuveyt dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. çözüm süreci konusuna değinen erdoğan, daha önce de söylediği "kürt sorunu yoktur" sözünü tekrarladı, "kürt sorunu var demek artık ayrımcılıktır. kürt sorunu, bizzat kürt sorunu vardır diyenlerden kaynaklanıyor" diye konuştu. 

erdoğan çözüm süreci kapsamındaki görüşmelerle ilgili de şunları söyledi:

"zaman zaman taraflar diyorlar, sen kim oluyorsun da taraf diyorsun. bu ülkede devlet vardır. karşı karşıya oturulan bir masa olması devletin çöktüğü anlamına gelir. devlet silah bırakmaz, terörist silah taşırsa devlet de gereğini yapar. iç güvenlik konusunun hassas olmasının sebebi de budur. hdp illegal yollarla işimizi sıkıntıya soktu."

erdoğan izleme heyeti kurulmasına yönelik itirazını da sürdürdü, "devlet gerekenleri yapıyor" dedi.

'maaşlarının geri alınması düşünülebilir'

erdoğan kopya ve usûlsüzlük iddialarının araştırıldığı 2010 yılındaki kpss ile ilgili olarak da konuştu, "haksız yere memur olanlara ödenen maaşların geri alınması düşünülebilir" dedi. erdoğan şöyle devam etti: 

"hak etmediğiniz bir yere giriyorsunuz, birinin hakkını alıyorsunuz. yargının vereceği karar önemlidir. gerekçesi önemlidir. hükümetin sadece bu konuya kilitlenecek hali yok. hükümet işini yapıyor. bu işin yargı ile ilgili kısmını adalet bakanlığı sürdürüyor. fakat her bakanlığın yolsuzluklar, görevi kötüye kullanma gibi meseleleri adalet bakanlığı'na bildirmesi gerekiyor. davaların art arda açılması gerekli."

memur alımında temel kriter olan kpss ile ilgili yürütülen soruşturmada şu ana kadar 49 kişi tutuklanmıştı. 

"ya devletin varlığını kabul edecekler ya da yok olacaklar"

erdoğan, 'paralel yapı' soruşturmasında tahliye kararların verdikten sonra hsyk tarafından görevden alınan iki hâkimle ilgili olarak "usûlsüzlük yapan açığa alınır veya ihraç edilir" dedi. 

erdoğan devlet içindeki 'paralel yapı' iddialarına ilişkin çarşamba günü yapılacak mgk'dan sonra kararlarının çok farklı devam edeceğini söyledi, "ya devletin varlığını kabul edecekler ya da yok olacaklar" diye konuştu.

yavru vatan polemiği

gazeteciler erdoğan'a yeni seçilen kktc cumhurbaşkanı mustafa akıncı'yla yaşadığı 'yavru vatan' polemiğini de sordu. erdoğan türkiye'nin kıbrıs'ta garantör ülke olduğunu ifade ederken "cumhurbaşkanı akıncı müzakereleri kafasına göre götüremez" diye konuştu.

akıncı'nın türkiye ile ilişkileri 'yavru vatan-ana vatan' çerçevesi yerine 'iki kardeş ülke' olarak tanımlaması erdoğan'ın tepkisini çekmişti. akıncı erdoğan'a "türkiye bizim hep yavru kalmamızı mı istiyor" diye yanıt vermişti. 

ekrem dumanlı'ya eleştiri

erdoğan, zaman gazetesi genel yayın yönetmeni ekrem dumanlı'nın diyarbakır'ın hdp'li büyükşehir belediye başkanı gültan kışanak'la görüşmesini de eleştirdi. erdoğan, "diyarbakır belediyesi'ne arkadan giriyor. niye arka kapıdan giriyorsun, demek ki burada bir şey var. üzüntü verici olan şu, hayatta bir araya gelemeyenlerin şimdi gelmesi ilginç" ifadesini kullandı. 

"1 mayıs'ta taksim yasak" 

erdoğan 1 mayıs'ta sendika ve işçi örgütlerinin kutlamaları için istanbul'da sekiz noktada izin verileceğini, taksim'e çıkışın ise yasak olduğunu söyledi. 

istanbul valisi vasip şahin de sendika, meslek birliği ve kitle örgütü temsilcileri ile bir araya gelmiş ve 1 mayıs kutlamalarının taksim meydanı’nda yapılmasına izin verilmeyeceğini söylemişti. 

"en iyisi türk tipi başkanlık sistemi"

konuşmasında başkanlık sistemini de savunan erdoğan,  “dünyadaki başkanlık sistemi ile yönetilen ülkeler ile biz gelenek ve göreneklerimizi de ortaya koyarak, bunların en iyisi türk tipi başkanlık sistemi dediğimde rahatsız oluyorlar” ifadesini kullandı.  çift kamaralı sistemi yanlış olarak niteleyen erdoğan, şöyle konuştu:

“abd'deki başkanlık sistemi farklı, latin amerika'da farklı, rusya'da farklı, fransa'da farklı. ben çift kamaralı yanlış diyorum. tek kamaralı olursa neticeye çok daha hızlı gideriz diyorum. milletvekili seçimi ile başkanlık seçiminin aynı yapılmasından yanayım. iki yılda bir seçim yapılmasına karşıyım. bakın amerika'da bu sıkıntı oluşturuyor. beş yıl olsa istikrar, uluslarası sermaye istikrar ister. 2 artı 2 olsa, istikrar olmaz. “

kaynak: hürriyet, sabah, yeni şafak

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;