Ortadoğu

Erdoğan: NATO'dan Patriot istemedik

Türkiye Başbakanı, ülkesinin İttifak'tan füze talep etmediğini açıkladı. Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Ankara'nın en kısa zamanda bu adımı atacağını söylemişti.

Konular: Türkiye, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Ayrıntı vermedi

'Potansiyel füze tehdidi'

'Güvenli bölge askıda'

Patriotlar, yerden havaya kullanılmak üzere tasarlanmış füzeler.
Patriotlar, yerden havaya kullanılmak üzere tasarlanmış füzeler. [AFP]

Dayanak 5. Madde

türkiye, haziran ayında bir savaş uçağının suriye tarafından düşürülmesi ve ekim ayında sınırın diğer tarafından gelen top ateşi sonucu beş vatandaşının öldürülmesi üzerine, nato antlaşması’nın üye ülkeler arasında istişareler yapılmasını öngören 4. maddesi’ni harekete geçirmişti. ankara, antlaşma’nın, bir saldırı veya saldırı tehdidine karşı nato üyelerinin savunulmasına imkan veren 5. maddesi’ne ise henüz başvurmuş değil.

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, ankara'nın nato’dan, suriye sınırına yerleştirilmek üzere patriot füzesi talep etmediğini söyledi. erdoğan'ın yorumu, uluslararası basında yayımlanan bazı haberlerin ardından geldi. 

endonezya'da bulunan başbakan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “füzeyi alma noktasındaki karar verici makam biziz. benim böyle bir şeyden haberim yok. alım yapacaksak icra konseyi var, başkanı benim. böyle bir şeyden haberimiz yok. sağır duymaz uydurur cinsinden reuters böyle bir haber yapıyor. nato genel sekreteri'nin böyle bir talep olursa olumlu bakarız şeklinde yaklaşımı var. ama böyle bir talebimiz olmamıştır. para ödemek suretiyle patriot alma durumunda, düşüncesinde değiliz.”

nato genel sekreteri anders fogh rasmussen, türkiye-suriye sınırına patriot füzeleriı yerleştirilmesi konusunda ankara'dan bir talep gelmesi halinde, ittifaka üye ülkelerin bunu değerlendirmek zorunda olduğunu söylemişti.

ingiliz haber ajansı reuters'ın, dışişleri bakanlığı'ndan bir yetkilinin açıklamalarına dayandırdığı çarşamba günü yayımlanan haberi, ankara'nın, sınıra patriot füzeleri konuşlandırılması için çok yakında nato'ya resmi başvuru yapacağını bildirdi. ankara'nın bugün için böyle bir talepte bulunmuş olduğuna ilişkin yorum yapmayan yetkiliye göre, türkiye'nin başvuru gerekçesi, 910 kilometre uzunluğundaki suriye sınırının diğer tarafından potansiyel bir füze tehdidi olması.

adının açıklanmasını istemeyen türk yetkili, reuters'e yaptığı açıklamada, "bu konuda resmi başvuru, çok kısa süre içinde yapılacak" ifadesini kullanırken, daha fazla ayrıntı vermedi.

‘güvenli bölge görüşülüyor’

amerikan associated press haber ajansı da, çarşamba günü servise koyduğu haberinde, yine dışişleri bakanlığı'ndan bir yetkilinin sözlerine yer verdi. ajansa konuşan yetkili, ankara ve müttefiklerinin, suriye içinde yaratılabilecek bir güvenli bölgeyi korumak üzere sınıra patriot füzeleri yerleştirmeyi düşündüğünü aktardı.

ismini açıklamak istemeyen yetkili, tampon bölge yaratmaya yönelik görüşmelerin abd'deki seçimler sebebiyle askıya alındığını, seçim sonuçlarının belli olması ile füzelerin nato şemsiyesi altında yerleştirilebileceğini söyledi.

yerden havaya kullanılmak üzere tasarlanan patriot füzeleri, hem saldırı amaçlı füzelere, hem de uçaklara karşı savunma sağlamak amacıyla kullanılıyor. 

ankara, rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye ile diplomatik ilişkilerini kesmiş durumda. türkiye hükümeti, birçok kere çeşitli yetkili ağızlardan devlet başkanı beşşar esed liderliğindeki rejime sert eleştirilerde bulunmuş ve uluslararası toplumu, suriye’deki krizle ilgili olarak harekete geçmeye çağırmıştı.

beş sivil ölmüştü

suriye'den ateşlenen top mermileri, ekim ayı başında türkiye'nin şanlıurfa kentinin akçakale ilçesinde beş sivilin ölümüne yol açmıştı. türk ordusu, bu olay sonrasında çeşitli kereler, sınır ötesi hedefleri top ateşiyle vurmuştu. şam yönetimi, haziran ayında da bir türk savaş uçağını düşürmüştü

türkiye'nin güney komşusunda, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

suriye'deki gelişmeleri izleyen ingiltere merkezli sivil toplum örgütü insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık 8000'i güvenlik gücü olmak üzere 35 bini geçti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;