Türkiye
Erdoğan'a karşılama yok
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, partililerden Kuzey Afrika turundan Türkiye'ye dönecek Başbakan'ı karşılamaya gitmemelerini istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Partilileri uyardı
Washington'a tepki
Talepler iletildi

türkiye'deki gezi parkı eylemleri onuncu gününe girerken, protestocuların tepki gösterdiği başbakan recep tayyip erdoğan fas'tan istanbul'a akşam saatlerinde dönecek. iktidardaki adalet ve kalkınma partisi (ak parti) genel başkan yardımcısı hüseyin çelik, taraftarlarına erdoğan’ı karşılamak için havaalanına gitmemeleri yönünde çağrı yaptı. ancak yine de bazı partililerin kendi istekleriyle havaalanında olması bekleniyor.
katıldığı televizyon programında konuşan çelik, muhtemel bir karşılamada ak parti yandaşları ile gezi parkı eylemcilerinin karşı karşıya gelmesinin kötü sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
partilileri sağduyuya davet eden çelik, "kimse durumdan vazife çıkartıp gidip başbakan'ı karşılamasın. başbakan'ın gövde gösterisine ihtiyacı yok" ifadelerini kullandı.
istanbul’daki taksim meydanı'nda yer alan gezi parkı’nın yıkılmasına karşı çıkan göstericilerin eylemleri 60’tan fazla kentte devam ediyor. olaylar sırasında şu ana kadar biri polis üç kişi hayatını kaybetti.
'ikinci sınıf demokrasi değil'
türkiye’nin yarı resmi haber ağı anadolu ajansı (aa), dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ile abd dışişleri bakanı john kerry'nin telefonda görüştüğünü duyurdu. davutoğlu, washington'dan akp hükümetine yönelik yapılan gezi parkı eylem eleştirilerine tepki gösterdi.
dışişleri bakanı, mevkidaşına türkiye'nin ikinci sınıf bir demokrasi olmadığını söyledi. ajansa göre davutoğlu, diğer demokratik ülkelerde yaşanan benzer olaylar 'olağan' görülürken, türkiye'de yaşananların 'olağanüstü' gibi algılanmasını eleştirdi.
taleplerini ilettiler
son olarak gezi parkı'ndaki eylemi başlatan taksim platformu temsilcileri, başbakan recep tayyip erdoğan'ın yokluğunda koltuğuna vekalet eden başbakan yardımcısı bülent arınç ile bir araya gelmiş ve taleplerini iletti. grubun istekleri arasında gezi parkı'nın park olarak kalması, topçu kışlası projesinin iptal edilmesi, atatürk kültür merkezi'nin yıkılmaması ve biber gazı kullanımının yasaklanması gibi maddeler var.
erdoğan, 3 haziran'da fas ziyaretine başlamadan önce havaalanında açıklama yapmış ve gezi parkı eylmelerinin içeriden ve dışarıdan organize edildiğini söylemişti. olayın parkla alakası olmadığını söyleyen erdoğan, partisini sandıkta demokratik yoldan partisini geride bırakamayanların bu eylemlerin fitilini ateşlediğini savunmuştu. erdoğan, "şu anda evlerinde zorla tuttuğumuz bu ülkenin en az yüzde 50’si var" demişti.
erdoğan'ın açıklamalarının ardından cumhurbaşkanı abdullah gül, "verilen bütün iyi niyetli düşünceler okunmuştur, görülmüştür, not edilmiştir ve mesajlar da alınmıştır" demişti. gül, "demokrasi demek sadece seçim demek değildir" ifadesini kullanmıştı.
başbakan yardımcısı bülent arınç ise yine erdoğan'ın fas ziyareti sırasında cumhurbaşkanı abddullah gül ile bir araya gelmiş, ardından kamuoyun yaptığı açıklamada çevreci vatandaşlardan polisin sert müdahalesi nedeniyle özür dilemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar