Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan'dan önce başkanlık edenler

Bakanlar Kurulu'nu 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce 5 cumhurbaşkanı kabine toplantısına başkanlık etti.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın bakanlar kurulu'nu 19 ocak'ta cumhurbaşkanlığı sarayı'nda toplayacağını açıklamasının ardından anadolu ajansı daha önce yaşanan benzer örnekleri hatırlattı. erdoğan'dan önce 5 cumhurbaşkanı kabine toplantısına başkanlık ederek, anayasa'nın kendilerine tanıdığı bu görev ve yetkiyi kullandı.

eski cumhurbaşkanları cemal gürsel, fahri korutürk, kenan evren, turgut özal ve süleyman demirel de bakanlar kurulu'na başkanlık etti. erdoğan, çok partili hayata geçişin ardından bakanlar kurulu'na başkanlık edecek 6'ncı cumhurbaşkanı olacak.

sekizinci cumhurbaşkanı turgut özal'ın bakanlar kurulu'na 7 defa başkanlık ederek bu yetkiyi en çok kullanan isim oldu. yedinci cumhurbaşkanı kenan evren 4 defa bakanlar kurulu’na başkanlık ederek ikinci sırayı aldı. dördüncü cumhurbaşkanı cemal gürsel, altıncı cumhurbaşkanı fahri korutürk ve dokuzuncu cumhurbaşkanı süleyman demirel ise bakanlar kurulu’nu 2'şer kez kendi başkanlıklarında topladılar.

cemal gürsel dönemi

türkiye'nin dördüncü cumhurbaşkanı gürsel, görev süresi boyunca bakanlar kurulu'na iki kez başkanlık yapmış ve 1962'de dönemin başbakanı ismet inönü'nün kabinesinin toplantısına katılmıştı.

cemal gürsel, 5 nisan 1964 tarihinde de bakanlar kurulu'nu çankaya köşkü'nde topladı. bu toplantıya dönemin başbakanı ismet inönü ve bakanlar kurulu üyelerinin dışında dönemin genelkurmay başkanı orgeneral cevdet sunay ve dışişleri bakanlığı genel sekreteri fuat bayramoğlu da katıldı.

fahri korutürk dönemi

gürsel'in ardından cumhurbaşkanı olan cevdet sunay, anayasa'nın kendisine verdiği bakanlar kurulu'na başkanlık etme yetkisini kullanmadı.

altıncı cumhurbaşkanı fahri korutürk ise kıbrıs konusunun gündemde olduğu 24 temmuz 1974 tarihindeki bakanlar kurulu'na 45 dakika başkanlık etti. korutürk, toplantı çıkışında "hiçbir kimse, hiçbir devlet, kıbrıs buhranı vesilesiyle türkiye üzerinden kendi çıkarını sağlamak için türkiye'yi oyuna getiremeyecektir" dedi.

korutürk, 9 aralık 1974 tarihinde de bakanlar kurulu'na başkanlık ederek, 16 dakikalık konuşma yaptı. "her hafta başbakanların bana, hükümet işleri hakkında verilen izahatı, bugün bakanlar kurulu toplantısında başbakan lisanından ve gerekirse, bakanların şahsen verecekleri şekilde dinlemek istedim" diyen korutürk, toplantıya 2,5 saat başkanlık etti.

kenan evren dönemi

yedinci cumhurbaşkanı kenan evren de dört kez bakanlar kurulu'nu topladı. evren, turgut özal'ın başbakan olduğu 23 şubat 1988 tarihinde başbakanlık merkez bina'daki bakanlar kurulu toplantısına başkanlık etmişti. evren, toplantı öncesinde, bölgesiyle ilgili kanun hükmünde kararnamelerin (khk) cumhurbaşkanlığının başkanlık edeceği bakanlar kurulu'nda çıkabileceği şeklindeki anayasa hükmü uyarınca kurul toplantısına başkanlık ettiğini belirtti.

evren'in katıldığı bu toplantıda, askeri cezaevlerindeki hükümlülerin, sivil cezaevlerine naklini öngören khk görüşüldü.

evren, 6 kasım 1985 tarihinde başbakanlık merkez bina'da toplanan bakanlar kurulu'na başkanlık etti. bu toplantıda, 8 ilde sıkıyönetimin kaldırılması ve 16 ilde olağanüstü hal uygulamasına 4 ay daha devam edilmesine ilişkin milli güvenlik kurulu kararına uyulmasına karar verildi.

12 mart 1986'ta kabineyi çankaya köşkü'nde toplayan evren, görevinden ayrılmadan kısa süre önce de 30 ekim 1989'da başbakanlık merkez bina'da bakanlar kurulu'na başkanlık yaptı.

turgut özal dönemi

sekizinci cumhurbaşkanı turgut özal ilk defa yıldırım akbulut'un başbakanlığı sırasında 9 nisan 1990'da bakanlar kurulu'na başkanlık etti.

bakanlar kurulu'na 7 kez olmak üzere, en fazla başkanlık eden özal, sırasıyla 8 ağustos 1990, 11 ekim 1990, 15 aralık 1990, 13 ocak 1991, 27 ağustos 1992 ve son olarak 4 mart 1993 tarihindeki bakanlar kurulu'na başkanlık etti.

cumhurbaşkanı özal'ın, 13 ocak 1991'deki bakanlar kurulu'na katılması o dönem gazetelerde "özal baskını" olarak haberleştirildi. dönemin başbakanı yıldırım akbulut başkanlığında başbakanlık merkez bina'da başlayan bakanlar kurulu toplantısına habersiz bir şekilde katılan özal, toplantıya başkanlık yaptı.

özal, güneydoğu anadolu bölgesi'nde pkk'nın saldırılarının artması üzerine 27 ağustos 1992 tarihinde diyarbakır'a gitti. başbakan süleyman demirel başkanlığındaki hükümeti burada topladı. aynı günkü milli güvenlik kurulu toplantısı da diyarbakır'da özal başkanlığında gerçekleştirildi. 

süleyman demirel dönemi

dokuzuncu cumhurbaşkanı süleyman demirel bakanlar kurulu'na iki kez başkanlık etti.

demirel, 24 mayıs 1993'te ve görev süresinin dolduğu 16 mayıs 2000'den kısa süre önce dönemin başbakanı bülent ecevit'in daveti üzerine bakanlar kurulu'na başbakanlık merkez bina'da başkanlık yaptı.

demirel'in başkanlık ettiği ilk bakanlar kurulu saat 22.00'da başladı. toplantıda, milli güvenlik kurulunun, "olağanüstü hal bölgesinde terör örgütüne katılan ancak kan dökmeyenlerin teslim olmaları halinde, haklarında kovuşturma yapılmaması ve diğer terör örgütü mensuplarının durumlarının da bu anlayış içinde ele alınmasına yönelik" tavsiye kararına ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması kararlaştırıldı.

onuncu cumhurbaşkanı ahmet necdet sezer ve on birinci cumhurbaşkanı abdullah gül, anayasa'nın kendilerine verdiği bakanlar kurulu'na başkanlık etme yetkisini, görev süreleri boyunca kullanmadı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;