Türkiye

Erken seçim oylamasında sürpriz

TBMM'de iktidar partisi AKP fire verince 'evet' oyları 367'nin altında kaldı, Cumhurbaşkanı sonucu onaylarsa aralık ayında referanduma gidilecek.

Haberin Öne Çıkanları

20 oy döndü

İki seçenek var

AKP'de alarm

İki partinin desteğine rağmen ikinci tur oylamada lehte oylar referandum eşiğinin altında kaldı. [AA]

türkiye'de iktidardaki akp ve muhalefetteki mhp'nin tbmm'ye taşıdığı yerel seçimlerin erkene alınması teklifi, yapılan oylama sonucu referanduma götürülebilir. sürpriz bir sonuçla karşılaşan partilerin hedefi, yerel seçimlerin mart 2014'ten 27 ekim 2013'e alınmasıydı.

ak parti ve mhp'nin hazırladığı değişiklik teklifi, ikinci tur oylamada 74 ret oyuna karşı 360 'evet' oyuyla kabul edildi ancak, lehte oy sayısının referandum eşiği olan 367'nin altında kalması nedeniyle değişikliğin halk oylamasına sunulması gündeme geldi.

cumhurbaşkanlığına gönderilecek anayasa değişikliği, bu haliyle onaylanırsa türkiye iki ay içerisinde referanduma gidecek. diğer seçenek ise cumhurbaşkanı abdullah gül'ün yeniden görüşülmek üzere değişikliği meclise iade etmesi.
 
teklif geçen salı günü günü yapılan birinci tur oylamada 368 oyla kabul edilmişti.
 
anayasa değişik teklifinin ikinci tur oylamasında 'seçim tarihinin beş ay öne alınmasını' öngören ilk maddeye 365 oy çıkınca, ak parti grubu alarma geçti. bütün milletvekillerinin telefonlarına 'acil olarak oylamaya katılın' mesajı gidince kabuller 380'e çıktı.
 
ancak iktidar partisinin aldığı tüm önlemlere rağmen; kaderi belirleyecek olan, teklifin tümü üzerindeki oylamada sürpriz bir şekilde 20 oy 'evet'ten 'hayır'a döndü. böylece anayasa değişiklik teklifi 72’ye karşı 360 evet oyuyla kabul edilmiş oldu ama referandum sınırı 367'ye ulaşılamadı.
 
bahçeli: bizden fire yok
 
sonuçla ilgili açıklama yapan mhp lideri devlet bahçeli, oylamada yaşanan firenin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.
 
mhp'li vekillerin ak parti'yle ortaya konulan iradeye uygun hareket ettiğini kaydeden bahçeli "inancım odur ki tbmm'de bulunan arkadaşlar daha önceki irade beyanına paralel hareket ederek kabul oyunu vermişlerdir diye düşünmekteyim" dedi.,
 
bahçeli, cumhurbaşkanı'nın kararı ne olursa oldun partisinin her iki tarihte de seçimlere girmeye hazır olduğunu söyledi. 
 
çankaya köşkünden farklı beklentiler
 
oylama sonucunu değerlendiren ak parti grup başkanvekili mustafa elitaş, "anayasaya uygun olmayan bir durum olmadığı kanaatindeyiz. bu nedenle, kişisel görüşüm cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı yönünde. anayasa değişikliği kabul edilmiştir ve cumhurbaşkanı'na gönderilmiştir" diye konuştu.
 
ana muhalefet partisi chp'nin grup başkanvekili akif hamzaçebi ise 'referandum' ihtimalinin zayıf ihtimal olduğuna işaret etti. hamzaçebi, ''bu oylama en iyi ihtimalle iki buçuk ay kadar bir zamanı alacak. iki buçuk ay sonra halk oylaması ile bu kabul edilirse, anayasa'nın, 'seçimlere 1 yıl kala yapılacak değişiklikler, ilk seçimlerde uygulanamaz' hükmüne aykırı olacaktır. bu durumda yasanın sayın cumhurbaşkanı tarafından tbmm'ye iadesi ihtimali daha öne çıkıyor" ifadesini kullandı.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;