Kafkasya

Ermenistan'a nükleer santral 2020'de

Rusya'nın nükleer enerji şirketi Rosatom ile yapılan görüşmeler sonucunda santral çalışmalarının 2014'te başlamasına karar verildi.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Metzamor faal durumda

Tehlike arz ediyor

Türkiye tepkili

Ermenistan şu an ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 40'ını Metzamor nükleer enerji santralinden karşılıyor. [Flickr-josephescu]

ermenistan'a kurulacak yeni nükleer santral için ermeni-rus heyetleri arasında görüşmeler yapıldı.

ermenistan basınında yer alan haberlere göre, rus 'rosatom' nükleer enerji şirketi başkanı sergey kiriyenko, ermenistan'da temaslarda bulundu. kiriyenko, ermenistan hükümeti ile santrale yapacakları yatırımın artırılması yönünde görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

görüşmelerle ilgili açıklamada bulunan ermenistan başbakanı tigran sarkisyan ise, santral çalışmalarının 2014 yılında başlayacağını belirtirken, fransız ve amerikan şirketleriyle de inşaat aşamasında işbirliği yapabileceklerini ifade etti.

erivan'ın 32 kilometre batısına kurulacak santralin yapımının 2020 yılında hizmete girmesi bekleniyor. ancak ermenistan, santrale maddi kaynak sağlamakta güçlük çekiyor. 

ermenistan şu an ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 40'ını metzamor nükleer enerji santralinden karşılarken, santralin kullanım süresi 2016 yılında doluyor. ayrıca iki ayrı blok olarak inşa edilmiş santralin eski sovyet teknolojisiyle kurulmuş olması ve deprem bölgesinde bulunması, ermenistan ve bölge ülkeleri için büyük tehlike oluşturuyor.

metzamor, ülkenin aktif olan tek nükleer santrali konumunda. iğdır’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan santral güvenli olmadığı gerekçesiyle türkiye’nin de tepkisine neden olmuştu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;