Turgut Özal

Ersöz’ün durumu GATA’ya soruldu

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın suikast sonucu öldürüldüğü iddiasıyla süren davaya devam edildi. Sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün sağlık durumunun GATA'ya sorulmasına, mahkemeye gelemeyecek durumdaysa telekonferans sistemiyle savunmasının alınmasına karar verildi.

Ersöz, 'Ergenekon davası'ndan da yargılanıyor.
Mahkeme Levent Ersöz'ün sağlık durumuyla ilgili GATA'dan bilgi istedi. [AA]

ankara 4. ağır ceza mahkemesi’nde özal’ın ölümüne ilişkin davada ersöz’ün avukatı hulusi coşkun, ersöz’ün gata’da tedavi gördüğü gerekçesiyle duruşmaya gelmediğini bildirdi. levent ersöz hakkındaki davanın "zaman aşımı dolmasın" diye açıldığını söyleyen coşkun, soruşturma savcısının bazı bilgileri imha ettiğini ve ana dosyadan kaçırarak 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verdiğini öne sürdü.

mahkeme, sanık avukatının bu iddiası üzerine soruşturma savcısı kemal çetin’in 54 kişi hakkında verdiği takipsizlik kararının incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesini istedi.

ankara 13. ağır ceza mahkemesi'nin kapatılmasının ardından ankara 4. ağır ceza mahkemesi'ne devredilen davanın buradaki ilk duruşmasına ersöz'ün avukatı hulusi coşkun ile müştekiler semra ve ahmet özal'ın avukatı hande zeynep dursun katıldı.

ersöz'ün avukatının savunması

Levent Ersöz kimdir?

ergenekon davası kapsamında yargılanan emekli tuğgeneral levent ersöz, "cebir ve şiddet kullanarak türkiye cumhuriyeti hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı. ersöz ayrıca "yasaklanan bilgileri temin etmek suçundan" 2 yıl 1 ay,  "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası almıştı. ersöz anayasa mahkemesi'nin kararı doğrultusunda diğer ergenekon sanıkları ile birlikte iki ay önce serbest kaldı. ersöz, 5 yıl 4 aydır rahatsızlığı nedeniyle hastanede bulunuyor. 

 

 
ersöz'ün avukatı coşkun müvekkiliyle ilgili suçlamalara itiraz etti: 
"güya cumhurbaşkanının eşi ile ilgili birtakım olaylar kasete alınmış, müvekkilim de bunu şantaj konusu yaparak, cumhurbaşkanını eşine zehirletmiştir. 'eylemi ika edeni neden dava dışı bıraktınız?' denilmeliydi. ana dosya ve içeriğindeki deliller dosyadan adeta kaçırıldı. dosyanın 50 veya 100 klasörlük kısmı imha edilmiş. semra ve ahmet özal'ın takip sonucu elde edilen kamuya açık yerlerdeki görüntüleri imha edilmiş. peki bu delillerden müvekkil lehine olanlar ayıklandı mı? ayıklanmadı. kendi müvekkillerinin namusuna yönelik bir iddia var. bu iddia, bu kumpas nereden, bunu açıklığa kavuşturalım."

tanık çelişkili ifade verdi

savaş gevrekçi'nin soruşturma sırasında tanık olarak dinlendiğine işaret eden coşkun, "cumhurbaşkanını öldürdüğü iddia edilen kişinin tanık olarak ifadesi alınmış. daha sonra bu tanıkla ilgili iletişim tespit tutanakları imha edilmiş. bu dava cumhurbaşkanının öldürülmesi davası mıdır, hukukun katledilmesi davası mıdır?" dedi.

önce gizli tanık olan ancak daha sonra kimliği ortaya çıkan ilker çınar'ın da 'ergenekon' davasını gören istanbul 13. ağır ceza mahkemesi'ndeki ifadesinde müvekkiliyle arasında husumet olduğunu söylediğini aktaran coşkun, duruşmada dinlenmeleri halinde gizli tanıkların objektif olamayacağının ortaya çıkacağını söyledi.

gizli tanıkların arkasındaki kumpasın ortaya çıkarılması gerektiğini belirten avukat coşkun gizli tanığın çelişkili ifade verdiğini iddia etti:

“olayda gizli tanık ilker çınar, özal’ı, savaş korkmaz ile levent ersöz’ün birlikte zehirlediğini belirtiyordu. ardından ifade değiştirdi, korkmaz’ın gerçek isminin “savaş gevrekçi” olduğunu belirtti. bu tanıkla ilgili iletişim tutanakları ve faksları imha edilmiş.”

mahkeme başkanı, coşkun’un bu iddiasının da araştırılması için gizli tanık ilker çınar’ın tc kimlik numarası üzerinden adres ve iletişim bilgilerinin tespit edilmesi için malatya emniyet müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. mahkeme duruşmayı adli tatilin ardından görülmek üzere 10 eylül 2014 tarihine erteledi.

planlayarak zehirlediler

davanın iddianamesinde 'şüpheli' ersöz’ün açık kimliği tespit edilemeyen yarbay savaş korkmaz ile birlikte özal’ı zehirleyerek öldürttüğü, bu yolla atılı suçu işlediği iddia edildi. bu kapsamda ersöz’ün ağırlaştırılmış müebbet istemiyle cezalandırılması istendi.

ersöz iddianamede 765 sayılı tck'nın "cumhurbaşkanına suikaste" ilişkin 156. maddesi ile suçlanıyor. maddede "reisicumhur hakkında suikastte bulunanlarla buna teşebbüs edenler, fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır" deniliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;