Ortadoğu
'Esad kulak asmayacak'
Independent'in Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, 'Esad'ı Washington'ın sözleri değil, hızla eriyen milyarları endişelendirecektir' ifadesini kullandı.
Haberin Öne Çıkanları
Robert Fisk yazdı
ABD'nin istifa çağrısı
'Esad umursamayacak'

independent gazetesinin ortadoğu muhabiri robert fisk, abd başkanı barack obama’nın suriye devlet başkanı beşar esad’a verdiği ‘yoldan çekil’ mesajının, şam yönetimi için bir önem taşımadığını ifade etti. fisk, "esad'ı washington'ın sözleri değil, hızla eriyen milyarları endişelendirecektir" başlıklı yazısında, esad’ı washington’un çağrısından çok suriye merkez bankası’ndaki yabancı para rezervinin azalmasının endişelendireceğini kaydetti.
'para lübnan'a kaçıyor'
fisk, suriye merkez bankası’nda şubat ayında 12 milyar sterlin civarında olan rezervin haftada 50 milyon sterlin ortalamayla azalmakta olduğunu belirterek, 2011'in ilk dört ayında 1.8 milyar sterlinin suriye'den lübnan bankalarına kaçtığına dikkat çekti. esad için asıl önemli sorunun petrol şirketlerine yapılacak ambargo değil para rezervinin azalması olacağını belirten fisk, bunun dışında batılı devletlerin yaptığı herhangi bir çağrının şam yönetimi için bağlayıcı olmayacağını savundu.
esad’ın birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki mun’a yaptığı, ülkede muhaliflere karşı operasyonların bittiğine dair açıklamayı örnek gösteren fisk, ‘madem operasyonlar bitti, son iki gündür lazkiye’deki silah sesleri, bir adamın hastanedeki yatağından alınıp tutuklanması, keskin nişancıların hala binaların tepesinde olması ne anlama geliyor’ sorusunu yöneltti.
kaddafi örneği verdi
fisk, kaddafi örneğini de vererek, “tam 6 ay önce libya liderinin de ‘insanlığa karşı suç’ işlediği ve istifa etmesi gerektiği söyleniyordu. nato ülkeyi bombaladı, iç savaş tüm hızıyla devam ediyor ancak kaddafi hala yerinde” ifadesini kullandı.
obama’nın çok daha sert bir mesaj vermek yerine ‘yoldan çekil’ ifadesini kullanmasını da ilginç bulduğunu belirten fisk, esad’ın istifa etmesi halinde servetini de muhafaza ederek suriye’de yaşamasına batılı devletlerin izin vereceğini vurguladı.
fisk yazısının sonunda, obama’nın sözlerinin suriye halkı için önemsiz olduğunu belirterek bu sebepten dolayı suriyeli muhaliflerin, direnişi düzenleyebilmek için 'devrim idare yüksek komisyonu' kurduklarını bildirdi.
Yorumlar