Avrupa

ETA silah bıraktı

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA, 43 yıl sonra silahlı mücadeleyi sona erdirdiğini duyurdu.

Haberin Öne Çıkanları

ETA'dan beklenen açıklama

Başbakan kutladı

İspanya'da büyük sevinç

ETA kararını Bask bölgesinde yayınlanan Gara ve Berria adlı gazetelerin internet sitelerinde duyurdu.

eta, bask bölgesinde yayınlanan gara ve berria adlı gazetelerin internet sitelerinde yayımlanan yazılı bildiride ve bir video görüntüsünde, ''silahlı faaliyetlerini tamamen sona erdirdiğini'' açıkladı. silah bırakmakta ''kararlı olduğunu ve açık bir vaatte bulunduğunu'' vurgulayan eta, ispanyol ve fransız hükümetlerine ''çatışmanın sonuçlarını çözüme kavuşturmak için direkt bir diyalog yolu açılması'' çağrısında bulundu.

son olarak 5 eylül 2009 tarihinde ateşkes ilan eden ve 10 ocak 2011'de kararını 'kalıcı, genel ve doğruluğu uluslararası alanda kanıtlanabilir' boyuta taşıyan eta'nın açıkladığı silah bırakma kararı ispanya'da geniş yankı buldu. yüzleri kapalı üç kişi tarafından okunan eta bildirisinde yapılan açıklamadan ''tarihi'' diye bahsedilirken,''bask bölgesinde yeni bir siyasi dönem başladı. siyasi sorunlara demokratik ve adil çözüm bulabilmek için tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız'' denildi.

geçen pazartesi günü san sebastian kentinde yapılan uluslararası barış konferansı'nın sonunda yapılan ''silah bırakma'' çağrısına atıfta bulunan eta, bunu da ''büyük bir siyasi girişim'' olarak değerlendirdi.

eta, 43 yıldır düzenlediği saldırılarda,  bazı ispanyol kaynaklarına göre 829, bazılarına göre de 859 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

eta'nın açıklamasında ne örgütün feshedilmesine ne de silah teslim edilmesine herhangi bir atıfta bulunulmaması dikkat çekti.

zapatero: aklın başarısı

ispanya başbakanı jose luis rodriguez zapatero, eta'nın, silahlı faaliyetlerini bırakmasıyla ilgili açıklamasını, ''bu, demokrasinin, yasaların ve aklın bir başarısı'' diye değerlendirdi.

zapatero, basına yaptığı açıklamada, ''bu son, tüm siyasi partilerin birlik olmasının bir neticesidir'' dedi. ispanya'nın demokrasi tarihindeki tüm hükümetlere, başbakanlara ve başta kendi dönemindekiler olmak üzere tüm içişleri bakanlarına yaptıkları çalışmalar için teşekkür eden zapatero, eta'ya karşı mücadelede fransa'nın işbirliğinin de önemli olduğunun altını çizdi.

zapatero, ispanya'nın çok uzun yıllar acı çektiğini ve teröre karşı mücadele ettiğini belirterek, ''bizimkisi terörizmsiz bir demokrasi olacak ama şimdiye kadar olan terör asla hafızalarımızdan silinmeyecek'' dedi. zapatero, ''özellikle bask toplumunu düşünüyorum. korkuyla düğümlenen bir yaşamın sona ermesinin zevkini çıkartacak'' ifadesini kullandı.  ''hukuk devleti, birlikte yaşamanın tek modeli olarak üstün geldi. bu başarı, ispanyol toplumunun kararlılığı ve ılımlı yaklaşımı sayesinde gerçekleşebildi'' diyen zapatero, ''terörizm kurbanlarının anılarının her zaman ispanyol toplumuna eşlik edeceğini'' söyledi.

zapatero, gelecek 20 kasım'da yapılacak erken genel seçimler sonrasında iktidara gelecek hükümetin, ''yeni bir döneme liderlik edeceğini'' vurguladı.

‘eta bitti’

ispanyol hükümeti, eta'nın 43 yıl sonra silahlı faaliyetlerini bırakmasıyla bağlantılı olarak basına gönderdiği bilgilendirme notunda, ''eta bitti'' ifadesini kullandı. ispanyol hükümeti, ''uzun yıllar boyunca gösterilen büyük çabalar ve demokrasi, eta'yı bu dönüşü olmayan noktaya getirdi ve 43 yıllık şiddetinin, suçlarının son bulmasını sağladı'' dedi..

eta'nın, 1968 yılından bu yana terör saldırıları yaptığı ve toplam 829 kişiyi öldürdüğü belirtilirken, terör sorununun uzun yıllar boyunca ispanyol halkının 3 temel endişesinden biri olduğu vurgulandı. ispanyol hükümeti, 2004 yılından bu yana iktidarda olan zapatero hükümeti, 2004 nisan ayından bu yana toplam 734 eta üyesinin yakalandığını, bunlardan 92'sinin eta'nın ateşkeste olduğu 2010 eylül ayından bu yana olan dönemde gerçekleştiğini söyledi.

eta'ya karşı mücadelede fransa ile işbirliğinin ''temel'' olduğu, ingiltere, meksika, portekiz ve kanada'nın da eta terörüne karşı mücadelede önemli ülkeler olduğu vurgulandı. ispanyol hükümeti, eta'ya karşı yürütülen mücadelenin yasal alanda da çok güçlü devam ettiğini, eta ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle 2009 yılında anayasa mahkemesinin kararıyla anv ve pctv siyasi partilerinin yasadışı ilan edildiğini, 5 eylül 2009'da yüksek mahkemenin kararıyla d3m ve askatasuna seçim listelerinin iptal edildiğini ve son olarak yüksek mahkeme'nin 23 mart 2011 tarihli kararıyla sortu'nun siyasi parti olarak yerel seçimlere katılmasının engellendiğini belirtti.

‘acılar sona erecek’

ispanya'da gelecek 20 kasım'da yapılacak erken genel seçimlerde başbakanlık için yarışacak sosyalist işçi partisi’nin (psoe) adayı alfredo perez rubalcaba ve muhafazakar, sağ görüşlü halk partisi’nin (pp) adayı mariano rajoy da eta'nın silahlı faaliyetlerini bırakmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

genel seçimler öncesinde yapılan anketlerde ispanya'nın yeni başbakanı olmaya favori gösterilen pp lideri mariano rajoy, ''memnuniyet verici, önemli bir adım ama ispanyolların rahatlaması ancak eta'nın kendini feshedip, ortadan kaybolmasıyla olacaktır'' dedi.

eta'nın çok büyük acılara sebep olduğunu vurgulayan rajoy, ''eta'nın bu açıklaması, ispanyolların yaşamındaki şiddetin sona ermesidir ve bundan dolayı büyük bir haberdir. bu toplum, birlik olmayı ve pozisyonunu savunmasını bilmiştir, bundan dolayı da eta'nın açıklaması hiçbir siyasi şart içermemektedir'' ifadesini kullandı. pp lideri, ''terörizm kurbanlarının ispanya'nın demokrasi tarihini yazdığını'' ifade etti.

eta'nın son dönemde aldığı büyük darbelerde önemli bir rol oynayan eski içişleri bakanı ve 20 kasım'daki seçimlerde zapatero'nun yerine psoe'nin başbakan adayı olan alfredo perez rubalca da açıklamasında, ''çok acılı yıllar geçirildi, sokaklar şiddetle doldu ama sonunda hukuk devleti kazandı. şu anda, çok büyük ödünler veren güvenlik güçlerinin kutlanma anıdır'' dedi.

rubalcaba, ''eta, silahlı mücadelesini keşke daha önceden bıraksaydı ama bugün demokrasinin büyük zaferinin kutlanma günüdür'' değerlendirmesinde bulundu.

‘eta yenildi’

bask özerk yönetimi başkanı patxi lopez de eta'nın silahlı mücadeleyi bırakmasına ilişkin, ''eta'nın yenildiğinin bir göstergesidir çünkü hiçbir hedefini elde edemeden sonu gelmiştir'' dedi. abd'de resmi ziyarette bulunan ve eta'nın açıklamasından dolayı yarın ispanya'ya dönecek olan lopez, ispanyol basınına açıklamasında, ''bask halkı acı çekerek, üzüntülerini içinde toplayarak, dişlerini sıkarak yaşadı ama asla kendinden feragat etmedi, dik durdu ve özgürlük rüyası için mücadele etti. ve bugün bu rüya gerçekleşti'' diye konuştu.

ispanya’da büyük heyecan

eta'nın, 43 yıl sonra silahlı faaliyetleri bırakma kararına ilişkin açıklamasının, örgütün feshedilmesi yada silah teslimi hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmasa da ispanya'da büyük bir heyecan yarattığı görüldü.

ispanyol televizyonları, yayın akışlarını değiştirerek, tamamen eta'nın silah bırakmasıyla ilgili ülke genelinden gelen yorumlara yer verdi. ispanyol gazetelerinin internetteki sayfalarına bakıldığında ise el pais, ''eta, 43 yıl sonra terörizm şiddetini tamamen sona erdiriyor'', el mundo ''eta silahlı mücadelesinin sonunu açıklıyor'', lavanguardia, ''eta, silahlı mücadelesini kesin bir şekilde sonlandırıyor'', abc ''eta, silahlı faaliyetlerini kesin bıraktığını açıklıyor ama kendini feshetmiyor'' başlıklarını attı.

kaynak: ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;