Mısır'da darbe dönemi

Ezher'den 76 öğrenciye uzaklaştırma

Mısır'daki Ezher Üniversitesi yönetimi, 76 öğrenci hakkında 'şiddet eylemlerine karıştıkları' gerekçesiyle uzaklaştırma kararı verdi. Kahire Üniversitesi'nde ise yüksek güvenlik önlemleri altında sınav süreci başladı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Ezher Üniversitesi ve çevresinde 3 Temmuz'daki askeri darbe sık sık protesto ediliyor. [Fotoğraf: AP]

ezher üniversitesi rektörü usame abid, üniversitenin farklı fakültelerine mensup olan 76 erkek ve kadın öğrenci hakkında uzaklaştırma kararı verdi.

üniversite rektörü, söz konusu öğrencileri son dönemde üniversitede meydana gelen 'şiddet içerikli eylemlere' katılmakla suçladı. uzaklaştırılan kız öğrencilerin 36’sı üniversitenin zakazik kampüsünde eğitim görüyordu.

ezher yönetimi, üniversitenin güvenliği adına 'şiddet eylemlerine' katılan herkes hakkında yasal önlemler alınacağını belirtti.

yüksek güvenlik önlemleri

kahire üniversitesi'nin birçok fakültesinde sınav döneminin başlamasıyla beraber üniversite kampüsü içinde ve çevresindeki olası protestoları önlemek için yüksek sayıda güvenlik gücü bulunuyor.

emniyete bağlı zırhlı araçlar üniversitenin yanındaki nahda meydanı'nda  hazır halde bekliyor.

idari güvenlik güçleri ise ağırlıkla üniversite kampüsünün içinde bulunuyor. öğrenciler üniversite girişinde kontrolden geçiyor.

kahire üniversitesi de daha önce darbeye karşı düzenlenen protestolara katılan öğrenciler hakkında uzaklaştırma kararı almıştı.

feyyum kentinde günler önce darbeye karşıt öğrenciler hareketi'nin güvenlik güçlerinin uyguladığı 'aşırı şiddet' nedeniyle düzenlediği gösterilerde aralarında öğrencilerin de olduğu sekiz kişi öldü, onlarca kişi gözaltına alındı.

ordu ve içişleri bakanlığı aleyhine slogan atan öğrenciler, tutuklanan arkadaşlarının sınava katılmalarını istediler.

giza bölgesinde 10 ramazan enstitüsü öğrencileri de darbeyi karşıtı göretericilerin tutuklanmasını kınamak için protesto gösterisi düzenledi.

tutuklular serbest

öte yandan abdin ceza mahkemesi, 25 ocak 2011 devriminin yıldönümündeki kutlamalar sırasında abdin bölgesinde meydana gelen olaylar sebebiyle açılan davade 45 sanığa 1000’er cüneyh kefalet karşılığında serbest bıraktı.

davada sanıklar izinsiz kutlama eylemi, kamu malına zarar verme ve güvenlik güçlerine saldırı suçlamalarından yargılanıyordu.

kahire ceza mahkemesi ise aralarında 6 nisan hareketi'nin kurucu isimlerinden ahmet duma'nın da olduğu 269 sanığın mahkemesini 11 mayıs’a erteledi. sanıklar örgüt kurmak, üzerinde silah, kesici alet ve molotof kokteyli bulundurmak ve güvenlik güçlerine saldırmakla suçlanıyor.

mahkeme bir sonraki duruşmada savunma heyetinden ifade vermek üzere tanık talebinde bulundu.  

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;