Türkiye
Faili meçhule AİHM freni
Türkiye’nin yakın geçmişinde aydınlatılmayı bekleyen bir faili meçhul son gün zaman aşımına uğramaktan kurtuldu. Savcılık 1993’te öldürülen Binbaşı Cem Ersever soruşturmasını kapatmama kararı aldı.
jandarma istihbarat subayı ahmet cem ersever'in cesedi, 4 kasım 1993'te başkent ankara’nın elmadağ yakınlarında bulundu. o tarihte yürürlükte olan kanununa gore müebbet hapis cezası gerektiren suçlarla iligli zaman aşımı süresi olan 20 yıl pazartesi günü doldu. ancak savcılık avrupa insan hakları mahkemesi’nin (aihm) 'insan hayatına kasteden suçların zaman aşımına uğrayamayacağını' öngören kararlarını esas aldı ve dosyayı kapatmadı. benzer bir karar aynı yıl şüpheli bir uçak kazasında ölen eski jandarma genel komutanı eşref bitlis’in davasında da uygulanmıştı. bitlis'in dosyası tam zaman aşımına uğramak üzereyken, savcılık aihm kararlarını referans göstererek dosyayı kapatmamıştı.
özal, bitlis ve ersever…
ahmet cem ersever, türkiye'nin yakın geçmişinde gizemli cinayetlerden birinin kurbanı oldu. ersever, içişleri bakanlığının izni ve genel kurmay başkanlığı'nın haberi olmadan kurulduğu iddia edilen jandarma istihbarat ve terörle mücadele (jitem) adlı kontrgerilla oluşumunun kritik isimlerinden biriydi. ersever’in ölümü, katliamlar, sıradan gibi gösterilen faili meçhuller, suikastlerle dolu karanlık 1993 yılına denk geliyor. o yıl kürt sorununa barışçıl çözüm arayan cumhurbaşkanı turgut özal öldü. özal’ın öldürüldüğü iddiasıyla açılan dava da sürüyor. özal’ın ardından abd’nin pkk’ya doğrudan destek verdiğini iddia eden jandarma genel komutanı eşref bitlis de şüpheli bir uçak kazasında öldü. binbaşı ersever, eşref bitlis’in ölümüne ‘kaza süsü’ verildiğini savundu. buna tepki olarak 30 arkadaşıyla birlikte istifa etti. istifa mektubunda "güneydoğu'da yetkili organlar içerisinde oluşturulan bir çete, cereyan eden hadiselerin gerçek boyutlarının türk milleti tarafından görülmesini engellemektedir" ifadelerini kullandı.
daha fazla konuşamadan öldü
eski istihbarat subayı, istifasının ardından medyada daha görünür biri oldu. türkiye’nin güneydoğu’sunda görev yaptığı dönemde güvenlik güçlerinin ‘faili meçhul’ cinayetler işlediğine dair röportajlar verdi. hatta daha önemli bilgiler açıklayacağını söyledi. jandarma genel komutanlığı bu beyanlarını gerekçe göstererek ersever hakkında dava açtı. ersever, ifade vermek için 24 ekim 1993′te ankara’ya gitti ve 10 gün boyunca kendisinden haber alınamadı. 1 kasım’da ankara çamlıdere’de sevgilisi neval boz’un, 2 kasım’da ankara polatlı’da arkadaşı murat deniz’in ve 4 kasım 1993′de ankara elmadağ’da cem ersever’in cesetleri bulundu.
Yorumlar