Afrika
Fas'ta boykot çağrısı
Ülkenin belli başlı şehirlerinde binlerce kişi, cuma günü yapılacak parlamento seçimlerinde sandığa gidilmemesi için sokağa indi.
Haberin Öne Çıkanları
Binlerce kişi sokaklardaydı
126 kişi tutuklandı
Son söz kralın

arap baharı'nın ulaşmadığı ülkeler arasında yer alan kuzey afrika ülkesi fas'ta, seçimlere birkaç gün kala sokaklar hareketli. cuma günü yapılacak seçimleri boykot çağrısı yapan 20 şubat hareketi'nin talebi doğrultusunda binlerce kişi yağmura rağmen gösteri yaptı.
eylemciler, kazablanka, rabat, tanca ve marakeş’in de aralarında bulunduğu büyük şehirlerin yanı sıra birçok kasabada yürüdü. kazablanka'da şiddetli yağmur altında yürüyenlerin sayısı altı bini buldu, rabat'ta üç bin kişi sloganlar attı, ülkenin en uç noktasındaki tanca'da 10 bin kişi sokaktaydı.
taraftarları yürüyüşlere katılan yasaklı adalet ve ihsan cemaati, buarfe, taurirt ve nazur kasabalarındaki göstericileri engellemek için güvenlik güçlerin sert şekilde müdahale ettiğini duyurdu. cemaat tutuklamaların gösterilerden önce başladığını ve 58’i cemaat üyesi 126 kişinin tutuklandığını aktardı.
seçimlerin boykot edilmesini isteyen göstericiler, ayrıca yolsuzlukla mücadele edilmesini istiyor. 20 şubat hareketi reformların tamamen uygulanmasına ve yolsuzlukların cezalandırılmasına kadar gösterilerin süreceğini belirtiyor.
arap baharı’yla ortaya çıkan hareket
20 şubat hareketi, adalet ve ihsan cemaati yanı sıra üç sol parti boykot çağrısının başını çekiyor ancak fas partilerinin çoğunluğu seçimlere yoğun şekilde katılma çağrısı yapıyor.
20 şubat, islamcılar, solcular, öğrenciler ve bağımsızlardan oluşuyor. hareket tunus lideri zeynel abidin bin ali ile mısır lideri hüsnü mübarek'in arap baharı rüzgarıyla devrilmesinden sonra ortaya çıktı.
seçimlerde islamcı akımı temsil eden adalet ve kalkınma partisi, liberal partilerle mücadele ediyor ancak her iki cephe de krallık yönetiminden kuşku duymamaları noktasında buluşuyorlar.
savunma, güvenlik ve dinde son söz kral’ın
seçimler kral altıncı muhammed’in geçen yaz onayladığı ve ülkesinin arap dünyasındaki değişim rüzgarından etkilenmemesi için yaptığı anayasal reformların bir testi olarak görülüyor. kral altıncı muhammed bu değişiklerde bazı yetkilerinden ödün vermiş ancak muhalif koalisyon bunu yeterli görmemişti. çünkü kral, savunma, ulusal güvenlik ve din konularında son sözü elinde bulunduruyor.
reformların bir parçası olarak kral muhammed, daha modern kurumlar, daha geniş yetkilere sahip parlamento ve hükümet kurulması umuduyla erken seçimlerin yapılacağını açıklamıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar