Türkiye
Fatih Projesi dört yıl içinde tamamlanacak
İlk ve ortaöğretimdeki 570 bin sınıfa akıllı tahta götürecek olan proje için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ayırdığı bütçe 8 milyar lira.
Haberin Öne Çıkanları
404 eğitmen var
Cihazlar yedekli
Android kullanılacak

pilot uygulaması 6 şubat’ta başlayan fatih projesi kapsamında dört yıl içerisinde 570 bin sınıf, akıllı tahtalarla öğrenim yapmaya başlayacak. devlet okullarında öğrenim gören 5 ile 12’inci sınıf arasındaki öğrencilerin tamamı tablet bilgisayara sahip olacak. şimdiden 17 şehirdeki 52 okulda uygulamaya konulan proje dört yıl içerisinde tamamlanacak. böylelikle, yurt çapında bilişim teknolojileri ile eğitim yapılmaya başlanacak. milli eğitim bakanlığı eğitim teknolojileri genel müdürü mahmut tüncel, 8 milyar lira bütçe ayrılan eğitim projesinin detaylarını al jazeera’yle paylaştı.
akıllı tahtaların ve tabletlerin dağılımı nasıl olacak?
ülke genelindeki tüm devlet okullarımızın dersliklerine, belli bir sıraya göre etkileşimli tahtalar koyulacak. 570 bin tahta, öncelikle ortaöğretim kurumlarına daha sonra ilköğretim ikinci kademeye, ardından da birinci kademe ve okul öncesine dağıtılacak. tabletler ise türkiye’nin her yerinde gerekli olan eğitimlerin verilmesinin ardından, 5’inci sınıf ve üzeri tüm öğrencilerimiz tarafından kullanılmaya başlayacak.
neden kapsam beş ve üzeri sınıflarla sınırlı?
proje kapsamında yapılan planlamalar sonucunda, tabletlerin dağıtımına ilköğretim 5'inci sınıftan başlanacak çünkü ilköğretim 1’inci sınıf öğrencileri; psikomotor becerileri ile el becerilerinin gelişimi, kas gelişim süreçlerinin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için uygulama dışında bırakılması gerekli.
tabletler öğrencilere zimmetli. tablet bozulduğu takdirde nasıl bir prosedür uygulanacak?
satın alınan cihazlar iki yıl garantili. ilgili firmalar cihazların tamirinden sorumlu. tabletin arızası boyunca, eğitim-öğretimin aksamaması için, okul müdürlüklerinden bulunan öğrenci sayısının yüzde 5’i kadar yedek cihazla eğitime devam edilecek.
kitapların dijital hale getirilmesinden kim sorumlu?
talim ve terbiye kurulu başkanlığı, yenilik ve eğitim teknolojileri genel müdürlüğü ve milli eğitim bakanlığı’nın diğer ilgili birimleri; tübitak’tan aldığı destekle bu çalışmaları birlikte yürütüyor.
okul müfredatları cihazlara nasıl entegre ediliyor?
tabletlere ve tahtalara, çoklu ortam unsurları ile zenginleştirilmiş ‘z-kitap’ ismi verilen ders kitapları yükleniyor. bunlar, öğretim programlarıyla uyumlu ve derslerde kullanılabilecek ses, video, animasyon gibi nesnelerle zenginleştirilmiş elektronik kitaplar. hazırlanan içerikler, müfredat ve eğitim içeriğinden sorumlu olan meb talim ve terbiye kurulu başkanlığı tarafından son hale getiriliyor. bir yandan da derslerle desteklenmiş içerik çalışmaları da devam ediyor.
öğretmenler nasıl bir eğitimden geçiyor?
akademisyenlerden oluşan bir kurulla bu konudaki çalışmalar tamamlanıp, hizmet içi eğitiminin içeriğini oluşturdu. eğitimin dört ana başlığı var: temel bilişim teknolojileri eğitimi, eğitimde teknoloji kullanımı kursu, teknoloji ve liderlik forumu (yöneticiler için) ve alan bazlı eğitimler. 626 bin öğretmen ise fatih projesi eğitimde teknoloji kullanımı kursu kapsamında bu süreçten geçecek. böylelikle öğretmenler, ders süreçlerinde bilişim teknolojilerinin ve e-materyallerin kullanımına hakim hale gelecek. şu an proje için hizmetiçi eğitim veren 404 eğitmeni var. bu kişiler 110 farklı merkezde uzaktan eğitim çalışmaları yapıyor.
ihale süreci nasıl gerçekleşti?
ihale, ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanlığı tarafından; uluslararası firmaların katılabileceği şekilde hazırlandı. yapılan duyuruların ardından kamu ihale kanunu kapsamında da gerçekleştirildi. ilk aşamada; 3 bin 657 ortaöğretim okuluna açık ihale yönetimiyle çok amaçlı fotokopi makinesi, doküman kamera, her dersliğe etkileşimli akıllı tahta satın alındı.
proje kapsamında hangi şirketlerle anlaşıldı?
tip-1 isimli 8,9 inç ekrana sahip tabletler için general mobile; tip-2 denilen 10,1 inç ekrana sahip tabletler için ise samsung ile anlaşıldı. akıllı tahtalar için vestel, doküman kamera ve çok amaçlı fotokopi makinesi için ise beta ofis ekipmanları ile anlaşmaya varıldı.
cihazların birim maliyeti nedir?
akıllı tahtanın birim maliyeti 3 bin 999 türk lirası. tip-1 tabletin maliyeti 599, tip-2’nin 755 türk lirası.
tabletlerin işletim sistemi ne?
tabletlerde android işletim sistemi kullanılıyor.
cihazların kaç yıl sonra yenilenmesi öngörülüyor?
tablet bilgisayar dağıtımları pilot uygulama kapsamında 5’inci ve 9’uncu sınıflardan başlamıştır. beşinci sınıfta alınan tablet bilgisayar 8’in sonuna kadar kullanılacak. dokuzuncu sınıfta ise yeni cihazlar temin edilerek 12'inci sınıf sonuna kadar kullanılması planlanıyor. fatih projesi yaşayan bir proje ve zaman içerisinde çıkan yeni uygulamalar, proje kapsamında kullanılan cihazlara kolayca adapte edilebilecek. bu nokta, projenin en büyük avantajlarından birisi. bu sebeple, en son sistemlerin ve çağın en iyi örneklerinin kullanıldığı cihazlar için yakın zamanda bir yenileme düşünülmüyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar