Filistin

Fetih'ten Hamas'a suçlama

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın liderliğindeki Fetih hareketi, Gazze'deki Hamas yönetimini 'direniş adı altında Filistin yönetimini devirmeye çalışmakla' suçladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, olası bir Üçüncü İntifada’da en büyük kaybı Filistinlilerin yaşayacağının farkında. [AFP-Arşiv]
fetih hareketi yaptığı yazılı açıklamada hamas'ın 'batı şeria'da direniş adı altında filistin yönetimini devirmeyi' amaçladığını iddia etti. 
"hamas israil tehditleriyle paralel noktada duruyor" denilen açıklamada "hamas'ın, israil'in filistin yönetimini hedef alan tehditlerine karşı tutumu, filistin halkının beklentilerinden uzaklaştığını gösteriyor" ifadesi kullanıldı. 

açıklamada filistin halkına da "israil'i destekleyen ve ulusal birliğe karşı duran hamas'ın bu tutumunu ortaya çıkarması" çağrısı yapıldı.

barış görüşmelerinde çatlak

hamas sözcüsü fevzi berhum ise daha önce yaptığı açıklamada, "netanyahu'nun bakanlarına filistin yönetiminin boykot edilmesi yönünde talimat vermesi, hamas'ın, israil-filistin yönetimleri arasındaki müzakerelerde takındığı tavrın güvenilirliğini destekliyor" demişti. 

abbas, israil yönetiminin barış müzakereleri çerçevesinde 29 mart cumartesi günü serbest bırakılması öngörülen filistinli tutukluların 4. grubunu salıvermemesine tepki olarak, aralarında "bm irk ayrımcılığının ortadan kaldırılması, soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması, ve viyana andlaşmalar hukuku"nun da bulunduğu uluslararası 15 anlaşmaya imza attıklarını açıklamıştı. 

israil başbakanı binyamin netanyahu da filistin tarafına ‘misilleme’ amacıyla, devlet yetkililerinin filistin tarafıyla üst düzey temaslarını askıya almıştı. 

karşılıklı restlerin sonunda abd dışişleri bakanı john kerry aracılığında yürütülen barış görüşmeleri çöküşün eşiğine gelmişti.

milli mutabakat süreci

ramallah'taki filistin yönetimi ile gazze'deki hamas yönetimi arasındaki gerginliği ortadan kaldırmak amacıyla "milli mutabakat" çalışmaları sürüyor. gazze'deki filistin hükümeti başbakanı ismail heniye, hafta başında "milli mutabakat" çalışmaları çerçevesinde devlet başkanı mahmud abbas'ın bölgeye bir heyet göndermesinden memnuniyet duyacaklarını söylemişti. 

gazze'deki hükümet, abbas tarafından görevlendirilen bir heyetin, "milli mutabakatın hayata geçirilmesine" ilişkin müzakerelerde bulunmak amacıyla gazze'yi ziyaret etmeyi planladığını söylemiş, gönderilecek heyetin ziyaret tarihine ilişkin bilgi verilmemişti. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;