Haber
Filistin 'gözlemci devlet' statüsü istiyor
BM'de konuşan lider Mahmud Abbas üyelik olmasa da bağımsız devlet olarak tanınma çağrısında bulundu, İsrail bu öneriye karşı çıktı.
Konular:
Ortadoğu
Haberin Öne Çıkanları
Vatikan gibi
Şimdikinden iyi
'Son şansımız'

bağımsız devlet olarak tanınmak için geçen yıl bm’ye başvuran filistin, hedefini küçülttü. tam bağımsız üye devlet başvurusu bm tarafından halen değerlendirilen filistin’in lideri mahmud abbas, bm üyesi olmayan gözlemci devlet statüsünü de kabul edeceklerini bildirdi.
bm’nin new york'ta düzenlenen olağan yıllık genel kurulu’nda konuşan abbas, eylül 2013'te sona erecek 67. dönemde kurulun filistin'in bm üyesi olmadan devlet olarak tanınması için karar almasını talep etti.
abbas, "barış şansını kurtarmayı hedefleyen bu girişimimizin dünyadaki çoğu ülkeden destek göreceğine inanıyoruz. varolan bir devleti, yani israil'i gayrimeşru kılmaya değil, var olması gereken bir devleti kurmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
uluslararası ceza mahkemesi’ne başvurabilir
bm üyeliği olmasa da, bağımsız devlet statüsü elde etmesi filistin’e mevcut konumundan daha fazla kazanım getirecek. halihazırda bm’de sadece gözlemci statüsünde yer alan filistin, bu durumda vatikan gibi 'gözlemci devlet' statüsü elde edebilecek. devlet olarak tanınmasıyla filistin, israil’le olan meselelerinde uluslararası ceza mahkemesi’ne başvurma hakkı elde edebilecek.
mahmud abbas, onyıllardır süren sorunda iki devletli çözüm için bunun son şans olabileceği uyarısında bulundu. filistin lideri ayrıca, israil yönetimini batı şeria’da yeni yerleşim yerleri inşa ederek bu çözüm yolunu engellemekle suçladı.
bm güvenlik konseyi’ne de çağrıda bulunan abbas, iki yıldır kesilen barış görüşmelerinin önünün açılması için bağlayıcı bir karar alınmasını istedi.
öte yandan, abbas'ın new york'ta yaptığı konuşmayı çok sayıda filistinli televizyonlardan canlı yayınla takip etti ve uluslararası ajanslar bu anları görüntüledi.
filistin’in bağımsız üye devlet olarak tanınmasına karşı çıkan bm güvenlik konseyi’nin daimi üyelerinden abd, bunun önünü açabilecek her türlü konsey kararını veto edebilir. ancak 193 üyeli genel kurul’da çoğunluğun alacağı bir kararı hiçbir devletin veto etme yetkisi yok.
netanyahu karşı çıktı
abbas’ın ardından kürsüye çıkan israil başbakanı benyamin netanyahu ise, filistin liderinin konuşmasını 'karalayıcı' olarak değerlendirdi. tek taraflı devlet ilan edilmesinin sorunları daha da büyüteceğini savunan netanyahu, "aramızdaki sorunları bm’de yapılan iftira dolu konuşmalarla çözemeyiz" ifadesini kullandı.
iki taraf arasındaki barış görüşmeleri, israil’in yerleşim yerleri inşa etme politikası nedeniyle 2010 yılında kesilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar