İsrail - Filistin sorunu
Filistin tasarısı BMGK'ya sunulacak
Arap ülkeleri, Filistin karar tasarısını düzeltilmiş haliyle BMGK’ye sunmaya karar verdi. ABD ise, karar tasarısının barış için yararlı olmayacağını, İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını karşılamayacağını belirtti.

arap ülkeleri, filistin düzeltilmiş karar tasarısını birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin (bmgk) oyuna sunmay karar verdi.
ürdün aracılığıyla kararı bmgk’ye sunacak arap ülkeleri grubu, bm’de düzenlediği toplantıda karar tasarısında önerilen düzeltmeleri kabul etti.
basına kapalı yapılan toplantıda, karar tasarısında siyasi esirlere referanslar, yahudi yerleşimler sorunu, doğu kudüs’ün filistin devletinin başkenti olması gibi düzeltmeler yapıldı.
ürdün bm büyükelçisi dina kavar, söz konusu düzeltmelerin kararlaştırıldığını, karar tasarısının resmi bir şekilde bmgk’ye sunulması için karar verildiğini söyledi.
kavar, “bir sonraki aşama karar tasarısının bmgk’de oylanması için uygun bir zamanı belirlemek olacak” dedi.
abd dışişleri bakanlığı, filistin yönetimi’nin birleşmiş milletler güvenlik konseyi’ne (bmgk) ürdün devleti aracılığıyla sunmayı hedeflediği ‘israil’in 1967 toprakları üzerinde işgalini bitirmeyi’ hedefleyen karar tasarısının filistin-israil sorunu barış müzakereleri için fayda getirmeyeceğini, israil’in ‘güvenlik ihtiyaçlarını’ karşılamayacağını ifade etti.
bakanlık sözcüsü jeff rathke, “bize göre bu karar tasarısı barış müzakereleri, israil’in batı şeria’dan çekilmesi için yanlış bir tarih belirler” dedi.
rathke, “bu karar tasarısı, israil’in meşru güvenlik ihtiyaçlarını hesaba katmıyor” dedi.
ürdün, arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanan ve 2017 sonuna kadar filistin topraklarındaki israil işgalinin sona erdirilmesini öngören "filistin karar tasarısını" 18 aralık'ta bm güvenlik konseyi'ne sunmuştu. tasarıda doğu kudüs'ün filistin devletinin başkenti olması gibi bazı düzenlemelerin yapıldığı belirtilmişti.
"birleşik kudüs israil’in"
israil başbakanı binyamin netanyahu, israil kanal 2 televizyonu'nda dün yayımlanan açıklamasında, "filistinliler'le barış anlaşması kapsamında kudüs'ten feragat edilmeyecek. birleşik kudüs, ebediyete kadar israil'in elinde kalacak. gurbette 2 bin yıl geçirdikten sonra demir ve ateşle ağlama duvarı'na geri dönen yahudi halkı, kutsallarına zırhlı araçlarla ulaşmaya mecbur edilmek için gelmedi" diye konuşmuştu.
kaynak: al jazeera ve reuters
Yorumlar