Haber
'Filistin'de birlik' anlaşması
El Fetih ve Hamas'ı, Mahmud Abbas'ın başkanlığında kurulacak yeni hükümette bir araya getiren anlaşma Katar'da imzalandı.
Haberin Öne Çıkanları
'Kalan isimler tartışılmadı'
Katar'ın önerisiydi
Doha'da bir araya gelmişlerdi

filistin devlet başkanı mahmud abbas ile hamas lideri halid meşal, katar'ın başkenti doha'da birlik hükümeti kurulmasını öngüren anlaşmayı imzaladı. katar emiri hamad bin halife el tani'nin huzurunda 'doha deklarasyonu'na imza atan abbas ve meşal, en kısa zamanda batı şeria ve gazze'yi kapsayan geçici bir hükümetin kurulması için anlaşmaya vardı. bağımsız üyelerden oluşacak hükümete mahmud abbas'ın başkanlık etmesi kabul edildi.
söz konusu hükümet, filistin'i seçimlere kadar yönetecek. mahmud abbas'ın yöneteceği, batı şeria ve gazze şeridi'nde genel seçimler için hazırlık yapacak olan geçici filistin birlik hükümeti 18 şubat'ta kahire'de açıklanacak.
netanyahu'dan tepki
bu arada söz konusu anlaşma israil’in tepkisine neden oldu. israil başbakanı binyamin netanyahu, geçici filistin hükümetinde filistin devlet başkanı mahmud abbas'ın başbakan olmasını eleştirdi.
netanyahu, hamas'ın, abbas'ın batı şeria ve gazze şeridi'nde genel seçimler için hazırlık yapacak geçici filistin birlik hükümetinde başbakanlık görevini yürütmesine ilişkin öneriyi kabul etmesinin barış yolunu terketmek olduğunu söyledi.
netanyahu, yaptığı açıklamada, "ya hamas ya da israil ile barış yaparsınız, ikisiyle birden yapamazsınız" ifadelerini kullandı.
hedef seçimler
ramallah merkezli batı şeria'yı kontrolünde tutan filistin yönetimi içindeki en etkin grup olan el fetih'le gazze şeridi'ne hükmeden hamas'ın birlik hükümeti için anlaşmasıyla, altı yıldır ikiye bölünmüş haldeki filistin'de seçimlere gidilmesi bekleniyor.
hamas, israil, amerika birleşik devletleri (abd) ve avrupa birliği (ab) ülkeleri tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. filistin yönetimi’nde hamas'ın söz sahibi olması, mevcut hükümete verilen ekonomik yardımların durmasına yol açabilir.
abd, ab, rusya ve birleşmiş milletler’den oluşan ortadoğu dörtlüsü, hamas’ın 2006’da filistin genel seçimlerini kazanması sonrası kurduğu hükümetin tanınması için üç şart belirlemişti. bu şartlar, israil’in tanınması, imzalanan barış anlaşmalarının kabulü ve şiddete son verilmesiydi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar