Filistin
Filistin'in tek kadın taksi şoförü
Filistin’de yerleşimciler arasına sıkışmış El Halil ile işgal altındaki topraklar arasında taksicilik yapan Nadya Ahmed'le Batı Şeria'da dolaştık. Filistin topraklarının tek kadın taksicisi Nadya Ahmed, gençliğinden beri bu işi yapmak istediğini söylüyor.

nadya ahmed, filistin’de yerleşimciler arasına sıkışmış el halil ile işgal altındaki topraklar arasında taksicilik yapıyor. al jazeera ekibini aracıyla gezdirirken oldukça dikkatli. bir gözü aynada, vitesi ve freni kontrol ediyor. gençliğinden beri taksi şoförlüğüne meraklı olduğunu anlatıyor. ancak bir gün ehliyetini ve taksi plakasını alıp bu işten para kazanacağını hiç düşünmemiş.
şimdi iki yıldır direksiyonda. filistin’de gördüğümüz tek kadın taksi şoförü.
nadya ahmed’in eşi de enformasyon teknolojileri profesörü; taksi şoförü olmasına olumsuz bir yaklaşımı olmamış: “en başlarda çok fazla dedikodu vardı. kardeşim diğer şoförlerin benim hakkımda ‘işte o kadın var ya taksici olan’ diye ileri geri konuştuklarını duyduğunda eve kızgın bir ifadeyle gelirdi. ve benden buna son vermemi talep ederdi.”
'karbüratörü bile sökebilirim'
aile içinden gelen tepkiler üzerine ahmed aylarca işi bırakmış. ama eşi onu tekrar cesaretlendirmiş.
araba motoru tamir eden kuzenlerinin yanında arabalara merak salmaya başlayan ahmed, “şimdi kendi arabamla çalışabiliyorum. onları defalarca izledim. arabaları artık tanıyorum. bir karbüratörü bile kendim söküp temizleyebilirim” diyor.
ayrıca filistin’e telefonla taksi çağırabilme hizmetini getirmek istiyor. nadya ahmed, bu sayede kadınların kenara çekip müşteri bekleme zahmetinden de kurtulacağını söylüyor. şimdiye kadar 6 filistinli kadını taksi plakası almaları için ikna etmiş. ancak aile içi baskıdan bu arkadaşlarının direksiyona geçmeye çekindiklerini söylüyor.
'diğer kadınlara kapıyı açacaktır'
kadınlar filistin topraklarındaki işgücünün sadece yüzde 20’sini oluşturuyor. işgal altında zaten iş bulma güç. iş bulan kadınların çoğu da hemşirelik, öğretmenlik gibi mesleklerde çalışıyor.
birzeyt üniversitesi’nden nahid ebu taima, kadınların işgücüne katılmasının filistin’de daha eşit bir toplum yaratacağını söylerken, “gazze’de nadya ahmed gibi bir kadın var. balıkçılık yapan tek kadın” diyor. ebu taima, “kolay değil, ama bu kadınlar diğerlerinin çalışması için kapıları açıyor” yorumunu yapıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar