İsrail - Filistin sorunu

Fransa parlamentosundan Filistin kararı

Fransa parlamentosu, hükümetten 'Filistin'in devlet olarak tanınmasını' talep eden karar tasarısını kabul etti. Tasarı 11 Aralık'ta senatoda oylanacak.

Fransa Parlamentosu, 'Filistin'in devlet olarak tanınmasını' hükümetten talep etme kararı aldı. [Fotoğraf: Getty-Arşiv]

fransa parlamentosu genel kurulundaki oylamada 339 'evet', 151 'hayır' oyu çıktı.

oylamadan önce tasarıyı sunan sosyalist parti adına konuşan françois loncle, 'filistin’in devlet olarak tanınmasının, israil-filistin sorununun çözümüne ve bölgede kalıcı barışın sağlanmasına katkı sağlayacağını' söyledi.

ingiltere ve ispanya parlamentolarının da filistin’in tanınması yolunda karar aldığını hatırlatan loncle, fransa’nın da bu kararı alarak barış görüşmelerinin başlamasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

muhalefetteki halk hareketi birliği (ump) adına konuşan christian jacob, bu konuda karar vermenin parlamentonun yetkisinde olmadığını belirterek, girişimin anayasaya aykırı olduğu görüşünü dile getirdi.

jacob, parlamentonun filistin’i tanıma yolunda alacağı kararın hiçbir hukuki gücü olmadığını belirtti ve bu girişimi 'gereksiz' gördüklerini söyledi. diğer radikal sol parti karar tasarısını destekledi. 

parlamentonun kararı tavsiye niteliğini taşıyor. filistin’i tanıma konusunda bağlayıcı kararın hükümet tarafından alınması gerekiyor.

tasarıyla ilgili geçen hafta mecliste yapılan oturumda konuşan dışişleri bakanı laurent fabius, fransa'nın sorumluluklarını yerine getirerek filistin'in devlet olarak tanıyacağını söylemişti.

fabius, "asıl mesele ne zaman ve nasıl olacağıdır. filistin'in tanınması, anlaşmazlığın nihai çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamak için fayda sağlayacaktır" söylemişti.

parlamentonun onayladığı karar tasarısı 11 aralık'ta senatoda oylanacak.

avrupa’da 'filistin'i tanıma' dalgası

avrupa parlamentosu (ap) da geçen haftaki oturumunda, filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüşmüştü. tasarının da ap genel kurulu aralık ayı oturumlarında oylanması bekleniyor.

filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde avrupa ülkelerinde artış gösterdi. isveç'in geçen ay filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra irlanda ve ingiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı.

ispanya'da parlamento, hükümetin filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, hollanda’da da iktidar ortağı işçi partisi, filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

israil uyardı

israil, filistin'in devlet olarak tanınması bölgeye yanlış mesaj bir göndereceğini, filistinlilerle barış sürecini tahrip edeceğini belirterek uyarlarda bulundu. 

israil paris büyükelçiliği, fransa parlamentosunun 'filistin'in devleti tanınmasını' hükümetten talep eden kararı kabul etmesine tepki gösterdi. büyükelçilikten yapılan açıklamada, "fransa milli meclisi'nde alınan bu karar, israil'in filistinlilerle barış anlaşmasına ulaşmasının imkanını azaltır" söylendi.

israil başabakanı binyamin netanyahu, daha önce fransa'nın filistin'i devlet olarak tanıma girişiminde bulunmasını 'büyük bir hata' olarak niteledi. 

israil başbakanı binyamin netanyahu, fransa'nın filistin devletini tanırsa 'büyük bir hata' yapmış olacağını söylemişti.

filistin yönetimi memnun

filistin yönetimi ise, fransa parlamentosunun kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. 

filistin yönetimi başkanlık ofisi'nden yapılan açıklamada, söz konusu kararın doğru yolda 'büyük bir adım' olduğu, israil-filistin meselesine olumlu etkilerinin olacağı, filistin'de barış sağlayacağı ve iki devlet çözümünün gerçekleştirilmesi için önemli olduğu ifade edildi. 

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;