Avrupa
Fransa tartışmalı tasarıyı oylayacak
Ulusal Meclis tarafından tanınan 'soykırımların' inkarının cezalandırılmasına yönelik tasarı, 22 Aralık'ta görüşülecek.
Haberin Öne Çıkanları
Bir yıl hapis cezası öngörüyor
Sarkozy tavır değiştirdi
'Fransa yapıcı olmalı'

fransa ulusal meclisi genel kurulu, yasalar komisyonu'nda kabul edilen ve fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarını cezalandıran yasa teklifini 22 aralık’ta oylayacak.
teklif iktidardaki halk hareketi birliği (ump) partisi milletvekili valerie boyer tarafından hazırlanmıştı. tasarıya göre fransız meclisinin tanıdığı soykırımları inkar edenler bir yıl hapis cezası ile 45 bin euro para cezasına çarptırılacak.
fransa parlamentosu 29 ocak 2001'de, ''fransa, 1915 yılındaki ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.
daha önce sosyalist parti tarafından sunulan bu tarzdaki başka bir yasa teklifi mecliste kabul edilmiş ancak senatoda oylanamadığı için yasalaşamamıştı. hükümetin ve cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin karşı çıkması yüzünden söz konusu yasa teklifinin senato gündemine getirilmesi engellenmişti. son olarak sosyalist parti'nin, mayıs ayında senatoya getirdiği bu yasa teklifi yine oylanmadan gündemden düşürülmüştü.
türk dışişleri'nden açıklama
türkiye dışişleri bakanlığı konuyla ilgili olarak cumartesi günü bir açıklama yapmıştı. türkiye fransa’dan, iki ülke arasında tarihe ilişkin ihtilafın diyalog yoluyla görüşülmesine yapıcı katkıda bulunmasını istemişti.
açıklamada ayrıca, bu yasaya cezai yaptırım gücü kazandırılması yönündeki girişimlerin özellikle fransa'daki seçim dönemlerinde nüksettiğinin görüldüğü belirtilmişti. 7 aralık 2011 tarihinde ulusal meclis'in kanunlar komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifinin bunun son örneğini oluşturduğu ifade edilerek, bu ciddi konunun türkiye için ne derece hassas olduğunun fransız yönetimi tarafından bilindiği vurgulanmıştı.
fransa'da 2012 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar