Libya'da İç Savaş

Fransa ve Türkiye'nin Libya yarışı

İsyanın başından bu yana hamle üstüne hamle yapan iki ülkenin Libya'da ilgilendiği projeler farklılık gösteriyor.

Konular: Afrika, Avrupa, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye ve Fransa karşı karşıya

Libya'ya peş peşe ziyaret

Erdoğan ve Sarkozy, başta Avrupa Birliği olmak üzere siyasi alanda sık sık karşıya geldi. AA
türkiye ve fransa'nın muammer kaddafi sonrası libya'da öncü olma yarışı liderlerin son ziyaretleriyle bir kez daha dikkati çekti. fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, sürpriz bir kararla başbakan erdoğan'dan önce libya'yı ziyaret ediyor. 
 
isyandan önce hem türkiye hem de fransa devrik lider muammer kaddafi ile iyi ilişkiler içindeydi.
 
isyanın patlak vermesiye her iki ülke de libya'da liderlik rolü için yarışa girdi. ayaklanmanın ilk günlerinde ankara muammer kaddafi'nin iktidarda kalması ve sorunun dış müdahale olmadan barışçıl yolla çözülmesi çin arabuluculuk yaptı. buna karşın fransa libya'ya yönelik askeri harekatı başlattı.
 
askeri seçeneğe karşı çıkan türkiye, bir süre sonra operasyonların nato şemsiyesi altına alınmasına destek verdi.
 
fransa, libya’daki muhaliflerin kurduğu ulusal geçiş konseyi'ni (ugk) tanıyan ilk ülke oldu.
 
yaşanan rekabet, mart ayında diplomatik çözüm konusunda bir kez daha kendisini gösterdi. fransa, paris'teki libya zirvesine türkiye'yi davet etmedi.
 
türkiye'den karşı hamle

ankara'nın karşı hamlesi ise türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu'nun muhaliflerin kalesi bingazi'ye ziyareti oldu. türkiye, paris'teki zirveden önce libya temas grubu'nu istanbul'da topladı.
 
iki ülke arasındaki gerilim zaman zaman açıklamalara da yansıdı. türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, "biz ortadoğu'da, kuzey afrika'da, kafkasya ve balkanlar'da rol kapma yarışında değiliz, çıkar peşinde hiç değiliz. bizim tavrımız birileri gibi 'ganimet önünde harami tavrı' değildir" diye konuştu.
 
isyan günlerinde türkiye libya'ya insani yardım konusunda da başı çeken ülkeydi. ugk başkanı mustafa abdülcelil, yardımların önemini "önceki libya hükümetine rağmen türk hastane gemisi misrata limanı'na girerek yaralıları aldı. bu çok insani bir tutumdu. bunu libyalılar hiçbir zaman unutmayacaklar" sözleriyle ifade etti.
 
muammer kaddafi’nin istifa çağrılarına direnmesi üzerine türkiye de ulusal geçiş konseyi'ni resmen tanıdı.
 
fransa'nın türkiye liderlik yarışına libya’daki dev ekonomi pastasından pay kapmak için giriştiği yorumları yapıldı ancak iki ülkenin ilgilendiği projeler farklılık gösteriyor.
 


ankara'ya 15 milyar dolarlık vaat
 
türkiye’nin tamamına yakını inşaat sektöründe olmak üzere libya’da yaklaşık 19 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.
 
libya’daki geçici ulusal konsey’in türk işadamlarına inşaat alanında 15 milyar dolarlık proje vaadi var.
 
buna karşın fransa petrol, nükleer enerji santrali gibi daha çok endüstriyel yatırımlarla ilgileniyor.
 
yanıtı aranan en önemli soruya ise ugk başkanı mustafa abdülcelil yanıt verdi. abdülcelil, "bize yardım eden herkesin, sadece petrol ve enerji alanında değil, her alanda özel bir ayrıcalığı olacak bizimle çalışırken" dedi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;