Avrupa

Fransa'nın PKK kararını alkışladılar

17 kişiye verilen tecilli hapis cezalarını salondaki örgüt destekçileri alkışlarla karşılarken, mahkeme Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ni kapattı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

PKK davası sonuçlandı

Tecilli hapis cezaları

Kültür merkezi kapatıldı

Ankara ile ekim ayında anlaşma imzalayan Fransa, PKK'nın faaliyetlerini 1993 yılında yasaklamıştı. [AFP]
fransa'nın başkenti paris'te dört yıldır devam eden pkk davasında karar açıklandı. aralarında avrupa liderlerinin de bulunduğu 18 pkk'lının yargılandığı paris'te, mahkeme şükrü tozludere'nin beraatine karar verirken, 17 kişi için tecilli hapis cezalarına hükmetti.
 
ali rıza altun için beş yıl, nedim seven, canan kurtyılmaz, kazım ergün için dört yıl, hacı karakoyun, kadri özmen, nihat aslan ve renas lelikan için üç yıl, zülküf kılınç, ayhan tayfur ve muhittin aslan için 30 ay, eşref yolcu için iki yıl, muzaffer ulaş için 30 ay, cemal aslan, muzaffer balıkçı ve cemal bozkaya için 18 ay, atilla balıkçı için bir yıl tecilli hapis cezası verildi.
 
mahkeme, gıyabında yargılanan ali rıza altun'un 10 yıl boyunca fransız topraklarına girişini de yasakladı.
 
verilen kararı salondaki pkk taraftarları alkışladı, sanık avukatları ise sonucu olumlu bulduklarını söyledi. hakimin açıkladığı cezalara rağmen pkk'lıların birçoğu cezaevine girmeyecek.
 
karara itiraz etmesi beklenen savcılık, yargılananlar hakkında 18 aydan altı yıla kadar değişen hapis cezaları talep etmişti. pkk'nın avrupa liderlerinden ali rıza altun için altı yıl, finansal işlerini yürüten nedim seven için ise beş yıl ceza istenmişti.

kültür merkezi kapatıldı
 
mahkeme, savcılığa göre pkk'nın paris'teki üssü olarak kullanılan ahmet kaya kültür merkezi'nin de kapatılmasına karar verdi.
 
pkk'nın faaliyetlerini 1993 yılında yasaklayan fransa, bir döviz bürosuna giden iki kişi yanlarındaki 200 bin euronun kaynağını açıklayamayınca 5 şubat 2007 tarihinde örgüte yönelik operasyon düzenlemişti. paris'in banliyölerindeki evleri de kapsayan operasyonda ahmet kaya kültür merkezi'ni polisler basmış, birçok gözaltı gerçekleşmişti.
 
kültür merkezinde gözaltına alınan rıza altun, nedim seven ve atilla balıkçı gibi pkk liderleri 23 şubat'ta mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. diğer isimler de daha sonra serbest kalmıştı.
 
hakkında adli denetim kararı çıkarılan rıza altun'un avusturya üzerinden kuzey irak'a gittiği belirlenmiş, nedim seven ise yakalandığı italya'dan fransa'ya iade edilmişti. paris yönetimi, nedim seven'in iade edilmesini isteyen ankara'nın talebini kabul etmemiş ve seven'i serbest bırakmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;