Irak

Fuad Mahsum Riyad'a gidiyor

Irak Cumhurbaşkanı Mahsum, önce Irak'ın en etkili dini lideri Sistani ile görüştü, sonra da Suudi Arabistan'a gitti. Irak ile Suudi Arabistan arasında son dönemlerde yumuşama sinyalleri veriliyor.

Suudi Arabistan, Mahsum'un cumhurbaşkanı seçilmesini ve Haydar İbadi liderliğinde yeni hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşılamıştı. [Fotoğraf: AA]

resmi suudi haber ajansı, kürt cumhurbaşkanı fuat mahsum'un gün içindeki ziyareti ile ilgili detaylar vermedi. mahsum, suudi arabistan'a hareket etmeden önce irak'ın en etkili şii din adamı ali sistani ile görüştü. 

irak ile suudi arabistan arasında özellikle mezhepçi ve ayrılıkçı politikaları nedeniyle sünniler ve kürtlerin büyük tepkisini çeken nuri maliki döneminde ilişkiler gerilmişti.

maliki, suudi arabistan ve katar’ı, irak’taki ‘terör gruplarını’ desteklemekle suçlamıştı.

riyad yönetimi ise ülkedeki durumdan mezhepçi politikalar yürüten maliki’nin sorumlu olduğunu söylemişti.

suudi arabistan, mahsum'un cumhurbaşkanı seçilmesini ve bir diğer şii siyasetçi haydar ibadi liderliğinde yeni hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşılamış, iki ülke arasında gergin ilişkilerin yumuşaması eğilimi başlamıştı.

riyad, işid’e karşı mücadele veren abd öncülüğündeki koalisyonun kilit ortaklarından biri konumunda.

suudi arabistan komuşusu irak ile 800 kilometreden uzun bir sınırı paylaşıyor.

işid’ın 10 haziran’da ülkenin en büyük ikinci ve sünni kenti musul’u ve daha sonrasında ülkenin geniş bölgelerini kontrol altına alması sonrasında irak yeni bir kaosa sürüklenmişti.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;