Gazze
'Gazze felaket bölgesi'
Filistin Çalışma ve Yerleştirme Bakanı Muhammed Hasayne, Gazze’nin ‘tam anlamıyla felaket yeri’ olduğunu; Gazze’yi yeniden imar etmek için 6 ila 8 milyar dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

hasayne, gazze’yi yeniden imar etmek için düzenlenen ve birçok uluslararası yardım kuruluşunun katıldığı ‘gazze için imar çabaları’ toplantısında, gazze’ye yapılan saldırının ilk saldırı olmadığını ve yıllardır ambargonun sürmesinden dolayı halkın çok zor durumda olduğunu ifade etti.
israil saldırısının gazze’yi felaket yerine çevirdiğini söyleyen hasayne, gazze şeridi'nde 20 binden fazla evin kullanılmaz hale geldiğini, 40 bin evin de zarar gördüğünü belirtti.
hasayne, israil ordusunun gazze’de ev, hastane, okul, cami, genel hizmet kurumları, fabrika ve altıyapıyı oluşturan her türlü binayı hedef aldığını vurguladı.
düzenlenen konferansın hedefinin gazze’yi yeniden imar etmek ve gazze halkına insani yardımda bulunmak için uluslararası kurumların koordinasyonunu pekiştirmek amacı taşıdığını söyleyen hasayne, filistin uzlaşı hükümetinin gazze’yi imar etmek için başbakan yardımcısı muhammed mustafa başkanlığında yüksek bakanlık komisyonunu görevlendirdiğini ifade etti.
hükümet tarafından görevlendirilen komisyonun veri toplamaya ve hazırlık yapmaya başladığını ifade eden hasayne, gazze’yi tekrar kalkındırmak için 6 ile 8 milyar dolarlık yatırımın gerektiğini söyledi.
israil 12 haziran'da batı şeria'daki gush etzion yerleşim biriminde kaybolan yahudi üç yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan hamas yönetimini sorumlu tutmuştu.
kaybolan kişilerin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından filistinli genç muhammed hüseyin ebu hudayr, 2 temmuz'da yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.
bu olayların ardından israil, yıllardır abluka altında tuttuğu gazze'ye 7 temmuz'da havadan ve denizden, 17 temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. saldırılarda bugüne kadar 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binin üzerinde kişi yaralandı.
taraflar arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması için mısır’ın başkenti kahire’de görüşmeler sürüyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar