Kronoloji: 1915’ten günümüze Filistin
israil, hamas’ın askeri kanadının lideri ahmet caberi’ye düzenlediği suikastla gazze’ye başlattığı yoğun hava operasyonu gece boyunca devam etti. savaş uçaklarının abluka altındaki gazze’ye attığı bombalarla hayatını kaybeden filistinlilerin sayısı 11'e çıkarken, yaralananların sayısı ise 100'ü geçti.
filistin sağlık bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, israil insansız hava araçlarının sabah erken saatlerde gazze'nin doğusunda bulunan han yunus kentine füze saldırısı düzenlendiği, saldırıda üç filistinlinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi.
israil ordu radyosu ise ülkenin güneyindeki kiryat malahi bölgesinde kaldıkları eve füze isabet eden üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. bunun yanı sıra, israil'in güneyindeki aşdod bölgesinde de bir binaya füze isabet etmesi sonucu bir kişinin hafif derecede yaralandığı belirtildi.
2008 yılının son gününde gazze’ye başlatılan kapsamlı operasyonu hatırlatan son harekatta israil savaş uçakları gece boyunca 25 hedefi bombaladı. diğer yandan israil polisi ise caberi’nin öldürülmesinin ardından gazze’den israil tarafına 80’den fazla roket ve havan topu atıldığını açıkladı. bunlardan 27’sinin israil’in filistinli militanlara karşı kurduğu ‘demir kubbe’ isimli hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini belirtildi.
israil ordusu, gazze'ye yönelik başlattığı saldırıya 'bulut sütunu' ismini verdi. bulut sütunu, yahudilerin kutsal kitabı tevrat'ta israiloğulları'na yardımı simgeliyor.
bölgede yaşananlar üzerine mısır, acil olarak toplanan ancak her hangi bir karar bildirmeyen bm güvenlik konseyi'ni yeni bir bir toplantıya çağırdı. mısır dışişleri bakanı kemal amr da israil'in saldırılarını durdurması için abd'yi devreye girmeye davet etti.
broşür atıldı
filistinli direnişçilerin attığı roketlere karşılık verildiğini belirten israil, uçaklardan bomba dışında broşör de attı. gazze’nin kuzeyinde dolaşan uçaklardan atılan broşürlerde, "filistin direnişiyle ortak hareket etmeyin. gazze'den fırlatılan füzelerin yerlerini israil askerlerine bildirin" ifadeleri yer aldı.
gazze tarafından atılan roketlerden bazıları israil savunma sistemi tarafından imha edildi. [afp]
cumartesi günü başlayan ve karşılıklı saldırılarla devam eden gerilim tarafların sözlü ateşkesiyle salı günü yerini yumuşamaya bırakmıştı ancak bu durum kısa sürdü.
israil: bu daha başlangıç
hamas'ın askeri kanadı olan izzeddin kassam tugayları’nın komutanı olan caberi’nin aracına atılan füzeyle öldürülmesinin ardından konuşan israil başbakanı
binyamin netenyahu, operasyonu önümüzdeki günlerde genişletmeye hazır olduklarının mesajını verdi.
başbakan netanyahu, savunma bakanı ehud barak ile yaptığı ortak basın toplantısında, caberi'nin öldürülmesini, filistin direniş gruplarının son zamanlarda israil bölgelerindeki hareketliliğine 'bir cevap' olduğunu belirtti.
netanyahu, israil’in kendisine yapılan herhangi bir saldırı karşısında eli kolu bağlı oturmayacağını, vatandaşlarını korumak için gerekli olan her bedeli ödemeye hazır olduğunu ifade etti.
barak ise gazze’ye yönelik operasyonun ‘başlangıç’ olduğunu vurgulayarak, "şu an için
hamas'ın altyapısı vuruldu" dedi.
abd'den operasyona destek
israil'in operasyonuna washington'dan ise destek geldi. abd’li yetkililer başkan
barack obama’nın netanyahu ile telefonda görüştüğünü ve israil’in kendini savunma hakkını desteklediğini belirtti. obama’nın ayrıca sivil kayıpların önlenmesi konusunda netanyahu’ya çağrıda bulunduğu kaydedildi.
beyaz saray’dan yapılan açıklamaya göre, obama son gelişmeler sonrasında mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi de aradı. obama mursi’den durumun mümkün olduğunca çabuk yatışması için ortak çaba gösterilmesini istedi.
bm güvenlik konseyi toplandı
israil'in operasyona başlamasının ardından bm güvenlik konseyi çarşamba günü acil olarak toplanmıştı. toplantıda filistinli yetkililer, israil'in saldırılarına son vermesi çağrısında bulunmuştu.
filistin'in bm daimi temsilcisi riyad mansur, israil'i filistin halkına karşı savaş suçları işlemekle suçlamış, uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etmişti.
israil'in bm daimi temsilcisi ron prosor ise, israil'in hamas yönetimi altındaki gazze'den düzenlenen roketli saldırılara yanıt verdiğini söylemişti. prosor, "filistinliler, israilli sivillerin üzerine yağmur gibi roket atarken kimse şikayet etmiyordu. hiçbir ülke, böyle bir duruma müsamaha edemez" demişti.
toplantının ardından herhangi bir ortak açıklama yapılmamıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar